Selekce [RC]


Kniha: Selekce | Selection
Spisovatel: Kiera Cass
Nakladatelství: CooBoo
Vazba: Vázaná
Série: Selekce (1.)
Počet stran: 289
Žánr: dystopie, romantic
Cena u nakl.: 249, - kč
Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona.
Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunu.
Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala - a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit

Databáze knih | Goodreads | CooBoo

http://nd06.jxs.cz/424/194/cad6d5a35a_96110216_o2.png


Z dystopického Kapitolu a z post-apocalyptického Chicaga jsme se přesunuli do nové země Illya, jehož obyvatelé se dělí na několik hlavních kast. Lidé jsou takto rozřazování a každá kasta má na úkol něco jiného. V jedné z kast daleko od samotného vrcholu žije i America. Žije v rodině, která nemá na rozdávání a přesto ráda pomáhá a hlavně Aspenovi, tajnému příteli Americy, se kterým si šetří na svatbu. Jednoho dne do pošty dojde obálka se vzt´kazem od prince Maxona, který pořádá tzv Selekci. Soutěž, jejíž vítězka se stane manželkou a princeznou Maxona. America odmítá odjet do paláce, ale po naléhání Aspena a její matky přece jen odjíždí... má vůbec šanci ve světě plného závistivých a ulhaných královen krásy?
* * *

twistingthelens
Selekci nemusím dlouho představovat, jedná se o dílo, které je velice ztotožňováno s dystopickým trhákem Hunger Games. Vlastně se ani nedivým. V obou knihách jde o slávu a hlavní zápletkou je soutěž nebo hry,ve kterých může být jen jeden vítězem, ale to je tak všechno, co spolu knihy mají společné. Každopádně se musím přiznat, že se mi čtení Selekce líbilo trochu více než čtení Hunger Games.

První díl trilogie zaujme čtenáře při koupi hlavně svou opravdu luxusní obálkou, který snad uhrane všechny. S hrdostí mohu říct, že se mi v knihovničce opravdu vyjímá, protože je celá nablýskaná a taková...ehm vznešená. Obálka mě zaujala na více než 100% jen je mi líto, že pod přebalem je pouze bílá. Může se stát, že dyž člověk čte bez obalu ( a že takových lidí znám), lehce se zašpiní.

Dystopie většinou bývají o přežití, o vraždách, o smrti a o velice krutém světě. Selekce je v tomto směru napsaná poněkud jinak. Vůbec se nedá přiřadit k akčním knihám, ale spíše jakoby na mě dýchal pohádkový příběh ze země za sedmero řekami.
Styl psaní autorka má velice čtivý a podle mě by neměl mít problém snad nikdo. Ihned nás hodila do příběhu, ve kterém se rychle zorientujete a vyhnete se tak zbytečným otázkám.
Jelikož jde o první knihu z trilogie je jasné, že zápletka ještě je na úpném začátku. I přesto jsme se dokázala začíst a se zatajeným dechem, kdy asi se Am zase setká s Maxonem, otáčela listy.

Postava Americy mi byla sympatická od začátku. Dokonce bych si troufla říct, že kdyby náhodou se jednou natočil film – a že bych to ráda viděla – mohla by z Americy být příjemná druhá Katniss. Obě jsou místy moc drsné, ale přitom stále to jsou ženy. Silné, bojovné a bránící svou pravdu. Někdy se mi stalo, že jsem však nad chováním Am trochu kroutila hlavou, obzvlášť ve scénách s Maxonem. Am? Mohla by jsi na něj být milejší.
Ach, Maxon to je kapitola sama o sobě. Žádný namyšlený princ, ale docela milý kluk, co se jak vidět snaží pochopit ženy a zvolit si podle pocitů. Aspen je takový .. moc i nesedl. Milý, příjemný.. to ano, ale prostě – nesedí mi. Hlavně pak ke konci prvího dílu. Nelíbí se mi trojúhelník mezi nimi.
"Když nám ten dopis přišel do schránky, máma byla radostí bez sebe."


Selekce je dystopická kniha v bodech podobná trilogii Hunger Games. Přesto nejde o příběh plný akce, rozhodnutí a nebezpečí, ale spíše o kapce romantiky, rozumu, ale i nějaká ta akce se tam najde. Styl psaní autorky je čtivý a rychlý. Kapitolky jsou mrňavé a celá kniha se vám bude číst velice rychle. Originální námět, krásně zpracovaný.. za mě jednoznačně deset z deseti!


10/10
Děkuji internetovému knihkupectví MEGAKNIHY za recenzní výtisk. 
Megaknihy.cz





1 komentářů:

  1. Já jsem se k Selekci samozřejmě dostala až teď. :D Už mám rozečtenou První a hrozně se mi to líbí. ♥ Jinak s přirovnáním, že by America mohla být druhá Katniss naprosto souhlasím :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři