Čtyřka [RC]



Kniha: Čtyřka
Spisovatel: Veronica Roth
Nakladatelství: Coo Boo
Vazba:Hardback
Žánr: Dystopie, Ya
Počet stran: 191
Dva roky předtím, než Beatrice Priorová podstoupila Obřad volby, to samé učinil i Tobias. Po svém překvapivém rozhodnutí se ocitá mezi Neohroženými – zde konečně může zapomenout na svého tyranského otce, přestat být tím ustrašeným klukem schovávajícím se v koutě a žít šťastný život, nebo si to alespoň myslí. Už jako Čtyřka přichází na to, že ani nová frakce není bez problémů – nejen že pro získání postavení jsou Neohrožení ochotni jít přes mrtvoly, ale zároveň skrývají tajemství, které by mohlo rozvrátit celý systém frakcí. O dva roky později Čtyřka cítí, že by měl něco udělat, ale stále netuší co. Teprve dívka, která jako první nováček skáče ze střechy do záchranné sítě, může vše změnit. S ní dokáže napravit celý svět. S ní by Čtyřka opět mohl být Tobiasem.
http://nd06.jxs.cz/424/194/cad6d5a35a_96110216_o2.png


Tobias je mladý kluk z Odevzdanosti, jehož otec má nad ní přísnou ruku. Jednoho dne před ním však stojí výzva. Má se přidat do své frakce a nadále v ní žít, ale už jako právoplatný člen. V jeho rozumu a srdci se však odehrává velká výzva. Má se postavit proti všemu a uprchnout z Odevzdanosti nebo má poslechnout a nadále dělat otci poslušnou ovečku. Rozhodne se pro útěk přímo do Neohroženosti. Už v tu dobu ví, že nechce být neohrožený, nechce být sečtilý ani odevzdaný, chce být všechno a to z něj dělá terč všech. Je Divergentní.... Čtyřka po úspěšné trilogii přihází znovu, ale tentokrát jako Tobias...
***

Je vám asi jasné, že tak velký fanoušek Divergence jako jsem já, musel mít u sebe v knihovničce i Čtyřku. Díkybohu, že byl Knihžíšek tak hodný a nadělil mi ji přímo pod stromeček. Když na mě vykoukla dokonalá obálka, která ladí k předchozím dílům byla jsem opravdu šťastná. A tím se dotáváme k obálce knihy. Předchozí tři díly vytáhly grafickou pravu vysoko a Čtyřka se umístila těsně vedle. Je opravdu tak hezká, ja vypadá a do knihovničky se hodí! Zaujali mě menší 'obrázky' uvnitř při názvem jednotlivých kapitol. Nečekala jsem to a je to hezká změna oproti těm klasickým.
Postava Tobiase tu je už podruhé, druhá šance se s ním seznámit blíže a nejlepší na tom je, že z jeho pohledu. V této souvislosti jsem si vzpoměla na jiný díl Divergence, kdy to knize trochu ublížilo, když najednou do vyprávění zasahoval i Tobias. Ale kniha Čtyřka je kniha jenom o něm a kdo jiný by měl dělat hlavní postavu než Tobias?


💏💑Já si ho jednoduše zamilovala už v Divergenci, kdy mi přišel jako drsňák, co kašle na nějakou nicku jako je Tris, ale později se z něj stal opravdový ochránce a silná vůdčí postava, co okořeňuje celou knihu. Na začátku mi přišlo až komické, že by se opravdu takto jen kvůi otci mohl chovat, ale  čím více to vysvětluje, tím více to jako čtenář chápete. Pochopíte jeho chování a pak už se bude zdát jako normalita. Asi byste hádali, že má neoblíbená postava tím pádem bude jeho otec, ale nebude a není. Já nevím, jak vy, ale já zbožňuji záporňáky [ :D]. V tomhle případě je to trochu jiné, protože Marcus není záporná postava, ale pouze příšná. I když doteď nepochopím, proč držel Tobiase tak na uzdě, myslím, že je to moje dalo by se říct, že i trochu oblíbená postava. Ale je vysoká šance, že to dělá vědomí, že ve filmu postavu ztvárňuje Ray Stevenson, kterého jako herce zbožňuji.
Kdo je však pravým a nefalšovaným podvodníkem a člověkem, který si zaslouží dostat, je Eric. Ten mladík mě štval už v prví Divergenci, jak já jsem ho nesnesla. Moje imaginární nenávist se v průběhu Čtyřky ještě zvětšila, v co už jsem ani nepomýšlela. Eric se mi nelíbil, nelíbí a nebude líbit. Působí na mě falešně jako pětník..

Čtyřka | Four
Weheartit.com

Po čas čtení Čtyřky nebyla sebemenší mezírka, kdy bych se snad začala nudit nebo dokone měla chuť knihu odložit. Opravdu žádná. Četla jsem jí jako unešená a samou atmosférou se nemohla nadechnout, jak mě uchvátila. Takhle rychle jsem četla snad jen Darrena Shana. Jsem ochotna i říct, že i Divergenci jsem takto rychle nečetla.
Čtyřka podle mě uchvátí fanoušky dytopií typu Hunger Games, kteří mají rádi hodně napnutou situaci a neustálé otázky v ději.
Autorčin styl je mi už déle známý a ani trochu se nezměnil. Možná sama Roth se ještě překonala nad Divergencí. Čtyřka má o trochu slabší příběh než Divergence, což je pochopitelné, protože aby měl Čtyřka trochu více příběhu a lepší zápletku, musela by kniha být mnohem delší. Za to se čte rychleji než Divergence. V docela častých případech se mě zmocnila jakási nostalgie a zavzpomínala jsem, jak to bylo pomalu skoro neznámé, když jsem to poprvé četla já.

"Ze simulační místnosti vykročím s křikem na rtech."
Čtyřka je dokonalé pokračování na Divergenci, která trochu otevřela dveře do Tobiasovi minulosti a odhalí pravdu. Děj se v pár případech prolíná s Divergencí, ale vesměs jde pouze o příěh Tobiase, když byl nováček a přeběhlík u Neohroženosti.Od první kapitoly až po konec budete napnutí a nebudete chtít odložit knihu, alespoň tak to bylo u mě. Poměrně velice čtivá četba. Rozhodně ji mohu jen a jen doporučit!

100%
Nemám na to co dodat, nemám sebemenší výčitku! Nic, co bych měla použít proti knize, ale jenom samou chválu. V mém případě jde o ideální dáreček k Vánocům, který se mi velice líbí a myslím, že každý by z knihy byl rád.






post signature

0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři