[RC] Krotitel - Camilla Lackberg


Kniha: Krotitel
Spisovatel: Camilla Lackberg
Vydání: Motto 2015
Moje hodnocení: 5/5

Když se narodí zlo, kolika osudů se dotkne? Nový román od královny severské detektivky

Na zasněžené silnici u lesa srazí auto polonahou, dezorientovanou dívku. Obětí nešťastné nehody je patnáctiletá Victoria, která před čtyřmi měsíci beze stopy zmizela z místní jezdecké školy. Při ohledání vychází najevo, že byla během svého uvěznění vystavena nelidskému zacházení. Patrik Hedström s kolegy z celého kraje horečně pátrají po pachateli, protože podobný osud hrozí dalším pohřešovaným dívkám. Victoria totiž nebyla unesena…

  
Erika Falcková je zkušená severská spisovatelka, která se po menší pauze opět pouští do své knihy. Jako námět si vybere docela dávnou vraždu své vlastní dcery a následně i manžela. Shodou okolností Patrick, Eričin manžel, dostane na stůj nový případ  o mladé dívce, která byla nalezena polonahá, hluchá a slepá. Oba mají před sebou velice těžké úkoly. Erika tuší, že ji vražedkyně něco tají, něco, co jí tak zoufale chce říct, ale nemá na to odvahu. Patrick zase tuší, že podobnou vraždu už jednou vyšetřoval.  Může se stát, že oba chtějí rozluštit stejný příběh o pomstě?
Databáze knih | Goodreads


Kdo by si v těchto už skoro letních měsících nechtěl přečíst něco z prostředí chladného severu? Obálka knihy, přestože je nádherná a na živo je vazba velice pevná, nám však moc neprozrazuje, a tak tady nastoupila moje typická intuice, že tento příběh by za něco mohl stát. Rozhodně mě nalákala na čtení!

We9DQ.jpg

Erika Falcková  je manželkou vyšetřovatele Patrika Hedstroma, což mnohdy velice pomáhá její práci. Je totiž autorkou několika knih o minulosti kriminálníků. Správná a sympatická žena! Autorka její charakter napsala velice živě, na nic si nehraje a její oči jsou mnohdy i bystřejší než oči samotných vyšetřovatelů. Postava Patrika na rozdíl od Eriky, která strhla veškerou mou pozornost, není příliš výjimečný, ale občasné poznámky z jeho úst nijak neuškodily. Kdybych měla postavy zhodnotit úplně celkově, překvapilo mě, jak je musela autorka vymýšlet opravdu hodně do podrobností. Přestože má každý jiný charakter, nad něčím jiným se rozzuří, všechny jsou k sobě nějak propojené a je jen otázkou času, kdy se dozvíte jak. 

acuho

Camilla Lackberg má osobitý a působivý styl psaní, za který se rozhodně nemusí vůbec stydět. Na můj vkus nezachází přímo do detailů a nechává tak čtenáři trochu více prostoru pro fantazii. Vsunou takový tajemný příběh někam jinak než na sever, by nemělo prakticky žádné kouzlo, ale atmosféra vznášející se nad ponurým městečkem, kde se toho děje až příliš mnoho, je úchvatná. Přímo strhuje ke čtení! Abych pravdu řekla, tak se mi Krotitel četl lépe než knihy od spisovatele autora Ženy v kleci (Jussi Adler-Olsen) a za tím stojí právě čtivý příběh s rychlým spádem. 

"Dívka se najednou zastavila. Zůstala stát uprostřed silnice a kolem nohou jí vířil sníh. S jejíma očima nebylo něco v pořádku. V bílém obličeji zely  černé díry."
str. 7
Z počátku bylo vše hodně nevýznamné, znali jste vcelku dost věcí, ale chyběli ty spoje, které by vám dali do kupy příběh. Čím více jsem četla, tím více jsem se nemohla odtrhnout a prakticky jsem knihu nesložila z ruky. Netroufnu si tvrdit, jak dlouho autor strávil nad vymýšlením děje, protože to, jak jsou všechny postavy nějak propojené a zároveň to dává smysl, je geniální. Veškerý příběh se točí kolem dvou dějových linek, které se postupně prolínají a na konci vás výsledek překvapí. Přiznám se, že jsem někdy kolem první třetiny knihy začala mírně tušit budoucí děj, ale spisovatelka mi pomotala hlavu a já byla opět někde jinde. Jako krimi je to jednoznačně povedená knihy, kde vám konec vyrazí dech, tak jako mně.

61U04          GSOwN
Nedivte se jinak osvíceným stránkám, ale začalo se nám tu stmívat. :)
Krotitel je devátý případ Patrika a Eriky, který sebou nese typické prvky pro severskou detektivku a mísí v sobě i kapku toho čtivého thrilleru. Pomalejší, ale poutavý rozjezd, vás dovede do strhujícího příběhu o velké pomstě, klišé a nenávisti v příbuzných vztazích. Osobně jsem se ani na jedinou kapitolu nenudila a autorčina slova mi klouzala pod očima. Celkově je to dobré dílo, které jen a jen potěší. Jedna z mála krimi, kde jsem si chvíli před koncem lámala hlavu. Rozhodně bych se ráda podívala i po předchozích dílech a všem ji doporučuji. Sice nečtu krimi tolik let, co někteří, ale myslím, že Krotitel stojí za zmínku. 
5/5
Za poskytnutí recenzního výtisku vděčím nakladatelství Motto a společnosti Albatros Media. 

Instagram | Facebook | Ask
Anika Rodriguez 

2 komentářů:

  1. Knihu neznám, ale rozhodně vypadá zajímavě :) možná se po ní poohlédnu ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři