M Y A F T E R S C H O O L T I P S | Anika Rodriguez

Jo, přesně tak.  Už začínám strašit stejně jako většina blogerů, ale vemte si, že za dva týdny už jdeme do školy! Já si naštěstí ještě o týden prázdniny prodloužím, ale už ted z toho mám docela obavy. Čeká mě devátá třída, čas velkých známek a asi si dokážete představit, jaké nervy mám, když si uvědomím, že vlastně ani nevím, zda na tu školu chci nebo ne. Své si určitě zažívají i budoucí středoškoláci, před kterými stojí první den nového života na střední škole. Sepsala jsem pár tipů, které mě pomáhají a rozhodně by pomohli i vám! 


________________________________________________________________

Neučit se ze dne na den

Já vím, já vím, se mi to řekne, o prázdninách, že? Ale dejte na mě, píšu z vlastních zkušeností. Celý první půl rok osmé třídy jsem se učila ze dne na den a to se rozhodně nedalo považovat za učení. Známky podle toho taky vypadaly, jak jinak... druhou polovinu jsem však využila na devadesát procent a začala se učit opravdu kvalitně. Dostali jsme úkol na středu, ale bylo pondělí? No a co! Když se to naučím dnes, zítra si to jenom zopakuji a nebudu riskovat, že nám zítra někdo dá spousty dalších úkolů. 

Zapisovat si nové pojmy

school supplies | TumblrKdykoliv vám řekne učitelka neznámý pojem, někam si ho napište i s významem. Udělejte si z nějakého sešitu takový velký lexikon pojmů a uvidíte, že vás nějaké slovo jen tak nezaskočí. Kromě toho, psaním si zapamatuje spousty věcí. U mě to tak funguje. Napíšu si například pojem "stylistika", do závorky dám "nauka o slohu" a nějakým způsobem si pak při zkoušení dokážu vybavit, že jsem si to psala. 
                 

Podtrhávejte si

Nejčastěji připomínané pravidlo, které jste slyšeli i on učitelů. I když si to možná nechcete přiznat, má své kouzlo. Jde spíše o to, že to dané slovo či větu pak rychle najdete. Osobně tento způsob používám hlavně v dějepisu, zeměpisu a přirodopisu, kde jsou často třeba jména a letopočty, jména nemocí, města a tak dále. Podtrhnu si letopočet a klidně i celou větu  s cílem si to zapamatovat. Světe div se, ono to funguje! 

Kresli si

(1) TumblrKe konci tohoto roku jsme přišla na jednu důležitou věc. Každý člověk má svůj přední způsob, jak si něco zapamatovat, můj je kreslení! Kdykoliv si vynechejte kousek stránky a nakreslete si tam třeba mapku, atom nebo klidně jenom červenou krvinku. Obrázky se dokážou zapamatovat lépe a když se pak budete bavit o krvinkách, vzpomenete si na svou kresbu + se vám snad vybaví i text, který jste si psali, předtím než jste obrázek nakreslili. 



To byli mé čtyři tipy, které mi ve škole opravdu pomáhají a věřím, že se najdou i další, kterým to bude pomáhat. Nebojte se v komentářích vyjádřit a klidně se podělte i o vaše tipy! Tento rok mi jde o hodně, takže uvítám všechno... :)
Instagram | Facebook | Ask
Anika Rodriguez 

10 komentářů:

  1. fu, klobúk dole pred týmito radami :) ja som už vysokoškoláčka a až v prvom ročníku na vysokej som všetky tvoje rady využila. Teda počkať, až na tú prvú. Tú som nevyužila nikdy ale známky mám také, aké si zaslúžim, a s akými som spokojná. Myslím si, s odstupom času, že základnú ani strednú školu nie je potrebné brať veľmi vážne. Keď ňou prejdeš až potom si uvedomíš, čo vlastne znamená učiť sa, keď budeš mať 12 predmetov a na každý sa budeš musieť učiť asi 100 strán. :) úprimne ti prajem, aby ti vydržalo držať sa týchto rád, je to naozaj good idea. Ale mnoho z nás na to príde až keď prihára za zadkom ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji.. :) Upřímně si nedokážu představit učení na vysoké, když to tak kolem sebe a v týmu poslouchám. Člověk už je dospělý, má plno jiných povinností, ale i tak si prostě musí najít čas na školu a na učení.. :) Ono je hlavní se z toho nezbláznit, že..
      Bohužel je to však pravda, plno lidí na to příjdou, až je poslední hodina.. :)

      Vymazat
  2. Z tohohle využívám poslední dva pojmy... a občas i ten druhý od začátku. I když, každý trošku vlastním způsobem. Já si čmárám furt, až to mnohým učitelům vadí a už vůbec si nečmárám věci společné s látkou, ale funguje to stejně. Udržuju si čmáráním pozornost a pak si třeba při testu vzpomenu "jó, to je to, o čem učitelka vykládala jak jsem si kreslila tu postavičku támhle v tom sešitu...!". Bohužel, některé vyučující to štve natolik, že mi pak moje čmárací papíry vyhazujou a moje argumenty jsou jim ukradené (píšu si poznámky do karysbloku, takže se mi už stalo, že si učitel myslel, že si zase jenom kreslil a skrčil a vyhodil mi A4ku poznámek u.u).
    S tím zapisováním pojmů je to určitě fajn věc, ovšem já jsem si schopná zapisovat jen pojmy, které mi přijdou zajímavé XD Ony ty nudné pojmy mi nejdou do hlavy i když si je napíšu :D

    ----Největší problém mám snad s tím učením. Popravdě, já se učím jen minimálně, občas do angličtiny (protože na tomhle jazyku mi čím dál víc záleží... a znám spoustu slovíček, jen ta zatracená gramatika furt nic... to se pak zapomenu a začnu dělat blbosti stylu "you is" XD) a pak do frájiny, což je snad nejhorší předmět, který znám. Fúú, to je děs :D Problém je ten, že já se opravdu učit NEUMÍM, celou naši vesnickou základku jsem prolezla bez potřeby se cokoliv učit s dobrými známkami a když jsem pak přešla na gympl, zjistila jsem, že to prostě neumím. A vypadá to, že v kvartě už to asi fakt budu potřebovat... tohle bude zajímavé -.-
    Každopádně, já jsem v klidu, protože nemusím řešit přechod na střední, ať žijou osmiletý gymply! :)

    - http://unravel-thoughts.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je pravda, že někdy se na mě jeden z učitelů kvůli tomu dívá divně a když ten pohled vidím, ani se nestačí zvednout a už mám papírek pod stolem v lavici. :D Já se snažím najít si na každém pojmu něco, co mě hrozně zajímá a prostě, co mě baví. I kdyby to byl nejnudnější letopočet, snažím s eho dát do souvislsti s něščím jiným, třeba seriálem, filmem, knihou.. :)

      Abych pravdu řekla, tak s angličtinou jsme na tom podobně. Dokonce bych řekla, že do ní se i ráda učím, protože mě ten jazyk baví. :D Úplný opak je němčina...když si doma zkouším slovíčka, zním doslova jako nějaký nacista, protože do toho dávat hodně takový ten jejich přízvuk. :D
      :)

      Vymazat
  3. Tohle jsou skvělé tipy, které opravdu fungují:) Přeju ti hodně štěstí, ať se známky vydaří a ať se dobře rozhodneš, na jakou školu chceš jít!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně mi fungují, tak si myslím, že by mohli i někomu jinému! :) Moc děkuji, samozřejmě tobě přeji to samé... :)

      Vymazat
  4. Super tipy. Moc ráda čtu tyhle články :) Určitě je využiji. Taky mě čeká 9. třída. Absolutně nevím kam s druhou přihláškou, protože v okolí nejsou skoro žádné školy, na které bych chtěla jít a na intr nechci :\ :D Držím palce a přeji hodně štěstí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně nejsi sama, taky tyto články ráda čtu! :) Osobně mám trochu ideál, kam bych se asi tak chtěla uvrtat po základní a rozhodně nejde o školu v blízkosti... :/ Samozřejmě - taky se mi na intr nechce. :/ Přecejen ych si tam připadala jako v kleci a navíc žiju zdravě, což by evidentně na intru nešlo.. :/ Uvidíme, no :)

      Vymazat
  5. Nejsem si jistá, že bych si dokázala něco nakreslit :D Maximálně tak jednoduchý domeček, ale na stavebku nejdu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D No, tak kdyby mi ten domeček pomohl, tak bych ho klidně nakreslila! :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři