[RC] Rozbití andělé - Graham Masterton

Rozbití andělé
Kniha: Rozbití andělé
Spisovatel: Graham Masterton
Vydání: Host 2015, 400 stran
Moje hodnocení: 5/5

Hradba mlčení skrývá tajemství, jemuž se nechce věřit.
Jednoho chladného jarního rána zahlédnou dva rybáři v řece Blackwater nedaleko Corku cosi, co připomíná černý pytel s odpadky. Ukáže se, že ve skutečnosti jde o mrtvolu otce Heaneyho, bývalého učitele hudby na místní chlapecké škole. Má svázané ruce i nohy a na krku stopy po škrcení. A co hůř — je vykastrovaný.
Případ hluboce zasáhne místní věřící a komisařka Katie Maguirová se ocitne pod velkým tlakem, aby co nejrychleji dopadla pachatele. Pak je ale nalezen další zavražděný kněz…
Katie získá důkazy, že v Sirotčinci svatého Josefa došlo ke zločinnému spiknutí. Ví však, že zajde-li ve vyšetřování příliš daleko, přivolá na sebe hněv katolické diecéze. Jestliže chce chytit vraha dřív, než znovu udeří, bude se muset postavit vysokým církevním představitelům a prolomit hradbu mlčení, za níž se po dlouhá desetiletí skrývá strašlivé tajemství.

  



Katie je jedna z mála komisařek v celém Irsku a jako naschvál jednoho hezkého jarního dne objeví v řece mrtvolu znetvořeného muže, kterým není nikdo jiný než kněz, který byl kromě uškrcení i kastrován. Katie nemůže přijít ničemu na kloub a za zády se ji hroutí její největší láska, John. Když už se zdají být všichni ve slepé uličce, dozví se, že otev Heaney byl před několika lety obviněn ze zneužívání sirotků v sirotčinci. To vyšetřování posune velice daleko a Katie musí čelit i hněvu církve, která něco skrývá. Pak se objeví další mrtvý kněz a všichni ví, že není poslední. Shodou okolností jde též o kněze, který byl obviněn. Může vraždit jedna z obětí, a nebo je vrahem samotná církev s cílem skrýt hrozná tajemství? 

Rozbití andělé pozvolna navazují na první díl ze série o komisařce Katie Maguirové s názvem Bílé kosti, které vydalo nakladatelství Host v roce 2014. Autorem je irský spisovatel Graham Masterton, který momentálně žije v Anglii a na svém kontě má několik hororových knih. Ani Rozbití andělé se od hororu neliší.


Hlavní postavou je sympatická a milá komisařka v nejlepších letech Katie Maguirová, která po úspěšném rozlousknutí minulého případu je stále více známá. Nemůžu si pomoc, ale Katie mi je zatím nejpříjemnější ze všech knižních komisařů či detektivů. Je to správná ženská se smyslem pro humor, není přehnaně citlivá, ale jako chlap se taky nechová. Celkově všechny postavy mají něco do sebe a jsou dobře vystiženy.

Kdybych nečetla první díl, patrně by si mě kniha zlákala svou nádhernou obálkou a ukázkou, kterou jsem si přečetla. Jelikož jsem však na tuto knihu čekala, dala jsem jí opravdu velké šance. Autorův styl mi byl známý a vůbec se nezměnil. Přes 400 stran  jsem se dostala celkem rychle a hlavně téměř na pár zátahů. Nemohla jsem se od napínavého spádu odtrhnout a každou stránkou jsem cítila, jak už jsem pravdě nablízku. Je velice jednoduchý a  kapitoly nejsou nijak dlouhé, což myslím uvítá většina z nás. Rozhodně nic těžkého.
Hned na začátku se na nic nečeká a vy se vrhnete přímo na místo činu, kde vás autor okamžitě přivítá nechutnými popisy zohaveného těla, a právě tady se opět setkáte s Katie Maguirovou, která by mohla vést zdánlivě klidný život. Atmosféra severu je nepopsatelná, krimi žánr k severu zkrátka patří a zdaleka se mu americké krimi nevyrovná. Graham Masterton je opět bezchybný a jeho příběh má smysl. Nakonec jsem byla překvapenější možná více než samotná Katie a uvnitř mé hlavy všechno vřelo.  Velice se těším na Červenou lucernu, třetí díl této série.

             

Rozbití andělé jsou bez pochyb vynikající kniha. Postavy, příběh i místo, kde se vše odehrává, jsou opravdu skvěle vymyšlené! S knihou nemáte šanci se ani na okamžik nudit, protože to vám děj nedovolí. Styl autora je jednoduchý a čtivý, neměl by s ním mít nikdo problémy. Masterton brilantně vystihuje, že ani církev není svatá a že mnohdy se i ve světle skrývají tajemství. Kdybych mohla, dala bych bonusové hvězdičky čistě jenom za příběh. Netuším, čím mě tak zaujal, ale byla jsem úplně k vytržení, když přišel ten skoro zázračný konec. V žádném případě bych ho v krimi thrillerech nečekala. Za mě kniha dokonce maličko předčila mé očekávání a rozhodně vidím tuto sérii jako velice nadějnou. Málokdy se najde kniha, která mě ohromí natolik, že k ní nemám, co bych dodala...

5/5
Moc děkuji za poskytnutí e-knihy nakladatelství Host.

Anika Rodriguez 

2 komentářů:

  1. To zní vážně jako zajímavá kniha. :) A hned po anotaci jsem si všechny díly přidala na Databázi knih do wishlistu. Určitě se po ní podívám. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři