[RC] Vila na Sadové - Richard Sklář




Kniha: Vila na Sadové
Spisovatel: Richard Sklář
Vydání: Fragment 2015
Moje hodnocení: 5/5

1941
Reinhard Heydrich nastupuje do úřadu zastupujícího říšského protektora a Johann Proske začíná v pohodlí luxusní vily na Sadové ulici psát svůj deník. Muž na prahu šedesátky, přední úředník kanceláře starosty Moravské Ostravy.
Na první pohled ustrašený byrokrat však hraje dvojí hru. Původního majitele vily, celou jeho rodinu i cennou sbírku uměleckých předmětů ukrývá…

2013
Realitní agentka Roberta, přáteli nazývaná Bo. Životem protřelá padesátnice, které nechybí vtip, inteligence a skvělý úsudek. Se svým bývalým manželem vlastní úspěšnou firmu. Jejich společná minulost sahá ale mnohem dál. Do Bosny, kde před 20 lety pracovali jako elitní agenti Ministerstva vnitra. Tuto dobrodružnou část života už ale mají dávno za sebou. Alespoň si to mysleli…
O vilu na Sadové, kterou jejich společnost prodává, se začne zajímat tajemný kupec. Při pátrání po jeho identitě odhalí podezřele mnoho indicií souvisejících s jejich bosenskou minulostí. Někdo krutý a chladnokrevný se je rozhodl najít a pomstít se. Hra "kdo s koho" začíná...
Dva příběhy, dva osudy, minulost a současnost. A tajemství, které všechno spojuje…
Skvěle namíchaný koktejl napětí, literární fikce, historických událostí a skutečných postav protektorátní Ostravy.

 Databáze knih | Goodreads | Fragment
Bo je padesátnice v úřadech a zrovna teď dostala za úkol představit zájemci starší vilu na ulici Sadová, o kterou mělo zájem plno rozporuplných lidí a i přesto si ji ještě nikdo nekoupil. O vile se toho však moc neví, většina informací zmizela a mnoho okolností není jasné. Proč je ve sklepě místo betonu jenom hlína? A kdo dal ty pekelně vzácné obrazy jenom tak na zeď, aniž by o tom kdokoliv věděl?  Bo stojí před kšefty horšími než podsvětí, může dělat, že nic neví a čekat, až si pro ni přijdou a nebo jít a odhalit pravdu dříve než nakonec i její ruka skončí v rozpáleném oleji obalená  vajíčky a strouhankou. 
* * *
Knihu jsem si vybrala ze dvou důvodů. První důvod je ten, že ráda čtu o  knihy, které se alespoň malinko přiblíží druhé světové válce, alespoň si to myslím, a druhý důvod je ten, že mě zaujala kniha jako fyzicky. Nemluvím teď jenom o grafické úpravě přebalu nebo jenom o anotaci, mluvím o tom celkově.

8E1j

Vila na Sadové je kniha s kombinací více známých žánrů dohromady, což byla ve finále opravdová podívaná. Napínavý thriller s prvky detektivky, alespoň tak to vidím já. Kromě toho také kombinuje i dva časy. Tím hlavním a pro mě zajímavějším tu byla přítomnost v Ostravě, kde se právě postarší pracovnice realitky snaží prodat velkou a udržovanou vilu na ulici Sadová, která však se svou děsivě vysokou cenou nese i jedno tajemství, pro které jsou někteří schopni zajít i za mrtvoly, smažené lidské ruce či vytrhané oči. 
Hlavní hrdinkou nebo přímo superhrdinkou je tu Bo, postarší a sympatická úřednice. I přestože jí je padesát, jak by si člověk vůbec nemyslel, je to hotový superman a někdy jsem nad jejím chováním slušně kroutila hlavou. Roberta byla opravdu správná ženská,  která toho má už spousty za sebou a hodně toho prožila. Oblíbíte si jí!
y1bF7.jpgKdyž se teď nebudu zabývat nad krátkými úryvky z minulosti, přejdu hned k hlavní dějové lince, která se odehrává na ulici Sadová v Ostravě. Tyto  kapitoly jsou doslova napité akcí a málokdo by se  od nich dokázal odtrhnout. Nečekaně mnoho zvratů, která vám mnohdy vyrazí dech, a nechutné činy některých ze záporných osob  z vcelku slušně vyhlížející knihy dělají opravdu čtivý thriller.
Styl autora se mi četl naprosto lehce a i když bych ze začátku řekla, že asi budu muset hodně nad tím přemýšlet, protože jde o četbu pro starší, nakonec to nebylo tak akutní. Nechala jsem se unášet ve víru kapitol, kterých tu bylo opravdu jako máku, a spíše se soustředila na konec knihy a přála Bo, aby ji nic horšího nepotkalo. Autor se rozhodně nebál použít i mnohem "zajímavější" prostředky, jak si udržet čtenářovu pozornost, v podobě častých smrtí i oblíbených postav a také několika nechutnými scénami, které ve mě vždy rozproudily krev.

"Víš, proč se mu říkalo "Medvědí tlapka" ?
"Tak poslouchej," vypadá úžasle, až šokovaně." Jeho specialitou vášnivého sadisty bylo smažení ruk v trojobalu.," dělá řečnickou pauzu. "Někoho zajali a jen tak, z legrace, jeho ruku až po zápěstí obalili v mouce, vajíčku a strouhance. Pak ji ponořili do vařícího oleje."

str.62
V zápletce se odhaluje i ta kapka detektivky, když spisovatel postupně a polehoučku odkrýval další a další části skládanky a tu balil do napínavého stylu, kterého se drží po zbytek celé knihy. Rozhodně bych na začátku netušila, že si toho chudák Bo tolik  vytrpí, aby nakonec mohla žít v míru. Její odvážnost a skoro bych řekla drzost se v několika momentech trochu příčí, protože se mi to úplně nezdálo, ale konec konců, kdybych ve všem hledala logiku, zbláznila bych se. Někdy je lepší nevědět a doufat, že takoví lidé, co by se byli schopni pro pomoc rozkrájet, existují.
Když jsem knihou proplula celá šokovaná a spokojená na konec, trochu mě zaskočil, že byl až tak moc rychlý. Ano, jsem zvyklá i na rychlejší konce, kde to je to doslova useklé, ale tady mi ještě teď něco chybí a já nevím co...

K4VrCVL427

Vila na Sadové mě dokázala hlavně ve velké míře překvapit. Neměla jsem sebemenší potíže knihu přečíst, přestože je vidět, že je určená spíše starším čtenářům a jde o docela obsáhlou knihu. Autorovo dílu je čtivé, napínavé a velice zvratové. Umře mnoho postav, což dodává na stále nových možnostech o konci. Kolikrát jsem si spolu s Bo prožila skoro vlastní smrt... velice pěkné, opravdu. Ať to procházím, jak chci, tak nemohu přijít na něco, co by se mi vyloženě nelíbilo. 
Jsem nadšená, čekala jsem, že by se mi mohla líbit, ale ne až tahle.  Vůbec nedokážu říct, zda tento styl už jsem někdy četla, takže bych řekla, že jde i o vcelku originální nápad provedený opravdu dobře.  Neskutečně dobře jsem si sedla i s hlavní postavou a doufala i s ní v lepší zítřky. 


Pokud vám nedělají "dospělejší" thrillery problém a chtěli byste zkusit něco od českého autora, mohu vám Vilu na Sadové vřele doporučit. 

5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.


3 komentářů:

  1. Za zkoušku nic nedáš. Rozhodně je to zajímavá kniha plná napětí s kapkou skutečných událostí...:) Nemáš vůbec za co, jsem ráda, že se líbila! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu bych si ráda přečetla i já mám ráda válečnou tématiku a jsem na tuto knihu hodně zvědavá už se na ni těším, až si ji koupím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ti naprosto věřím! :) Úryvky z deníky byly někdy hodně poučující, protože mluvily pravdu o tom, jak to tehdy chodilo, ale v tom zajímavém způsobu. Pokud si ji pořídíš, moc ráda si přečtu tvou recenzi... :) Už se těším!

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři