[RC] Ostrov lhářů - E. Lockhard


Kniha: Ostrov lhářů
Originál: We were liars
Spisovatel: E. Lockhard
Nakladatelství: Host, 2015
Vazba: pevná
Počet stran: 290
Cena u nakl.: 220,-


Přečtěte si to. A jestli se Vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE! Báječná rodina Sinclairových. Soukromý ostrov. Velice bystrá dívka, se kterou je něco v nepořádku. Skupina čtyř přátel - lhářů-, jejichž přátelství začne být destruktivní. Revoluce. Nehoda. Tajemství. Lži a další lži. Pravá láska. Pravda.


Databáze knih | Goodread | Host.cz


Bohatá rodina Sinclairů je přímo dokonalá rodina vhodná k závisti. Jejich na pohled milý a přátelský dědeček vlastní jeden ostrov s moderním vybavením, na kterém se každé prázdniny setkají všechny rodiny Sinclairů. Mezi nimi je i Cadence, Johny, Mirren a Gat. Johny, Mirren a Cadence se znají od malička, ale Gata potkali teprve ve svých osmi let, v létě číslo osm. Zdají se být přátelé na život a na smrt, nic je nerozdělí, dokonce ani rozepře jejich matek o to, která z nich má zdědit po dědečkovi celé jmění. Avšak přece jen je něco změní, něco, co už nikdy nepůjde vrátit zpět. Co se stalo v osudném létě patnáct, kdy bylo Cadence patnáct let a proč o tom nikdo nechce mluvit?
*  *  *

Ostrov lhářů je poměrně nová kniha, na kterou ještě není úplně nejvíce recenzí, ale přesto se o ní velice pěkně mluví. Jak jste se mohli přesvědčit, anotace nám o ní moc nepoví a to, co pověděla, je možná lež. V podstatě jsem netušila do čeho jdu, ale věděla jsem, že to nebude kniha typická pro můj žánr četby.
Ostrov lhářů je vskutku zajímavá kniha už od samotného začátku. Sotva jsem začala číst, bylo to čtivé a přitom psané docela odlišným stylem psaní. Všechny ty slova, věty a souvětí pocházeli přímo z mysli Cadence, byly to její pocity a zdálo se mi to všechno takové hodně lehké a jemné. Ze začátku se příběh hodně podobal obálce knihy. Byl lehký, letní a ulhaný...

"Vítejte v báječné rodině Sinclairových.

V naší rodině nemáme zločince.

V naší rodině nemáme feťáky. 
V naší rodině nemáme černé ovce. "

Hlavní hrdinkou a zároveň vypravěčkou je tu Cadence, nejstarší vnučka dědečka Sinclairů. Dokážu si dost dobře představit, jaké otázky se jí honily hlavou, jaké obavy měla z toho všeho, co se dělo na ostrově. Taková velice příjemná hlavní hrdinka, která pomalu přešlapuje mezi svými city. K postavám si nedokážu představit, že bych se opět nezastavila nad chováním dědečka. Víte, ten chlapík mě značnou dávkou naštval. Zdál se mi jako milý a starostlivý dědeček, ale pzději mě jeho chování udivovala stále více. Zkrátka jsem nemohla uvěřit, že by opovrhoval své ostatní vnoučata, protože Cadence je ta první a to ona by měla zdědit všechny peníze. Bylo mi to vůči ostatním líto a nejvíce vůči Gatovi. Z dědečka se totiž vyklubal menší rasista.

Přísahám, že jsem vyřešení zápletky a některé části v příběhu vůbec nečekala a to nemluvím o konci, který mi vyrazil dech. Celý děj se mi zdál jakoby obalený v kapce té krimi, protože Cady se krůček po krůčku jako vyšetřovatel pokoušela rozplétat případ, což mě opravdu napínalo. Na začátku je vám totiž děj naprostým tajemstvím a i když se ze začátku zdá všechno dokonalé a čisté, je to lež. Celá obálka je jedna velká lež, protože Ostrov lhářů není „lovestory“. Někteří čtenáři knihu přirovnávají k Thrillerům, ale k tomu se moc nenakláním, protože zápletka i vůbec nepřipadala jako thriller. Pro mě osobně nešlo thriller, ale vzhledem k tomu, jak se příběh pomalu rozvíjí a i tak útlá kniha může dát zabrat, není to thriller. 
Ostrov lhářů bych se nebála dát do ruky nikomu. Příběh se podle mě hodí, že by ho dokázal přečíst i čtenář a nejen čtenářka. Troufnu-li si říct, tak bych ho klidně dala přečíst i mým rodičům, respektive mámě, protože ta už dlouho říká, že kdyby měla čas, tak by si ráda něco přečetla. . I když kniha není o historii, kterou má právě ráda (už vím po kom to mám), věřím, že by se jí alespoň trochu zalíbila. 

"Přečtěte i to, A jestli se vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě lžete!"


Kniha se mi rozhodně líbila už během prvních pár chvil, příběh je napsán zvláštním způsobem psaní, který je napínavý a velice čtivý. Kdybyste libovolně otevřeli knihu a koukli na první větu, co byste spatřili, tak by se vám mohla zdát nelogická. Alespoň mě to tak přišlo, ale když jsem se pořádně začetla do příběhu, celkový dojem byl stoprocentní. Spolehlivě musím přiznat, že konec zaskočí všechny, protože by ho nečekali. Na chvíli jsem byla trochu naštvaná, že je to tak rychlý konec, ale konec konců to zapůsobilo skvěle. Kdybych byla hned na začátku seznámena, že půjde o hodně odlehčený 'thriller', možná bych s příběhem nebyla až tak spokojená, ale protože jsem nebyla a nevěděla jsem, co mám čekat, tak jsem byla nadšená. Ostrov lhářů je bezpochybně ta nejjemnější kniha, která se však v okamžiku mění v humornou a zvratovou hledačku, jejíž konec může být patrně jedna velká lež..

10/10

Nakladatelství Host.cz děkuji za poskytnutí e-knihy k této recenzi. 

________________________________________
Instagram | Facebook | Ask
Anika Rodriguez 

4 komentářů:

  1. Vypadá to skvěle!! :3

    http://deathless-ginger-wight.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som od tejto knihy čakala trošku niečo iné. Najskôr sa mi javila, že to je niečo pre mňa ale počas čítania som si uvedomila, že nie je. Musím sa však priznať, že kapitola alebo teda časť knihy Pravda bola naozaj úžasná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já to měla přesně na opak :) Ze začátku jsem to četla jenom ze zvědavosti, ale nakonec se z toho vyvinula celkem fajn četba pro mě... A áno, souhlasím, byla velice krásná! :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři