Stůj při mně [RC]


Stůj při mně
 Kniha: Stůj při mně
Spisovatel: Daniela
Nakladatelství: Host
 Vazba: Ekniha, vázaná
Počet stran:273
Série: X
Život Eilidh Lawsonové se právě obrátil vzhůru nohama. Rozpadlo se jí manželství a přišla o dítě, po kterém dlouho toužila. Je duševně i fyzicky vyčerpaná a neví, co si počít. Jako by ji však něco zvláštního nutilo vrátit se do Glen Avich, malého městečka na Skotské vysočině, kde její rodina žije po generace.
Potkává tam svého nejlepšího přítele z dětství Jamieho McAnenu, který sám vychovává dceru. Po odchodu své ženy se Jamie smířil se životem bez partnerky, uzavřel se do sebe a zasvětil život malé Maisie. Nikdo netuší, že to byla jeho matka Elizabeth, kdo přivolal Eilidh zpátky do Glen Avich. Přestože je Elizabeth už tři roky po smrti, nedokázala ztraceného a osamělého syna opustit. Teď se snaží nenápadně napomoci tomu, aby se Jamie s Eilidh znovu sblížili. Ti se však bojí dalšího zklamání a Elizabetin vliv má své hranice.




 Eilidh je mladá žena a jako každá chce mít jedou i svou vlastní rodinu. Bohužel to se jí nikdy nepovede, protože trpí neplodností. Co ztratí své nenarozené dítě, se jí začně rozpadat i manželství. Nezbývá nic jiného než vyrazit pryč, pryč od toho všeho. Od rodiny, od sestry a hlavně od minulosti. Rozhodne se začít nový život v malém městečku, kde narazí na svého starého přítele z dětství - Jamieho, který vede, zdá se, pěkný život se svou dcerou, ale ve skutečnosti je smutný z toho, že si nikdy už asi nenajde ženu. Ženu, kterou by milovat... tak jako kdysi Eilidh

***

Knihy si vybírám hlavně podle anotace jako většina čtenářů, ale říct, že mě zaujala jen anotací, by bylo lhaní. Kniha "Stůj při mně" mě zaujala nejen anotací, ale i obálkou. Nikdy jsem si zvlášť nepotrpěla na romány, ale když jsem viděla opravdu graficky hezkou obálku, musela jsem i tento jindy nečtený žánr vyzkoušet. Zprve jsem chtěla nahlédnou do několika recenzí, ale bohužel kniha je novinka a moc českých recenzí na ni nebylo, takže to byl skok na slepo. Začánám se podezřívat, že mám nějaké magické schopnosti, protože se mi nestalo, že bych si vybrala špatnou knihu
Už na začátku se děj docela rychle a napínavě rozjel, i když se vysvětlovala minulost Eilidt, nemohla jsem ji odložit. Zpočátku jsem viděla kámen razu na X úhlech pohledu, protože většinou to leda tak srazí čtivost knihy, ale Stůj při mně je výjimka. 3-5 perspektiv knize dává ještě více čtivosti a většinou i té správné napínavosti.
Vůbec mi kniha nepříjde jako román pro dospělé a to díky jedné velice milé bytosti - duchovi Jameiho příbuzné. Stůj při mně je bez pochyb ta nejlepší kniha o lásce, problémech a nových začátcích, kterou jsem četla. Velice mile mě překvapila, i když jsem to on ní čekala. Námět je neskutečně skvělý a i když je to autorčina prvotina, povedla se jí napsat dokonale.  Styl autorky mě někdy trochu překvapil několika perspektivy, které bych řekla, že se v tu chvíli příliš nehodili, ale bylo jich tam takových opravdu málo.


Autorka
Velké mínus většinou bývají postavy. V tomto případě je tu silná, ale poslední dobou smutná Eilidh, která je podle mě ideál ženy. Její povaha je silná, vtipná a nebojí se začít svůj život od začítu, zatímco by jiné ženy raději skákaly pod vlak. I přes tohle není dokonalá, nikdo nemůže být. Skvělá žena potřebuje skvělého partnera, kterého dělá Jamie. Když jsem si ho představovala, věděla jsem, že Jamie je čistě ochraňovatelský typ. Většinou si oblíbím jen jednu postavu, ale v tomto případě bych nevěděla jakou, protože vesměs jsem měla ráda všechny. Ani jedna postava v celé knize se mi nezdála zlá.
Co mě zaskočilo byl plný konec, vůbec bych jej nečekala, ale to neznamená, že se mi nelíbil. Konec knihy se mi jako fanouškovi těchto jevů nehorázně zalíbil a nečekala jsem ho. Možná právě to je klíč k úspěchu. Napsat knihu stylem, který je napínavý, dát do příběhu velice kladé postavy a všechno obalit v trochu toho kouzla duchů. Kniha mi dala nový pohled na tyto ženy, na to co ony musí přetrpět a jaké to je přijít o dítě...

"Ten den, kdy jsem přišla o své dítě, bylo báječné počasí, slunce svítilo, polovina města byla venku, na očích sluneční brýle a na tváři úsměv. "

Stůj při mně je jednoznačně výborná kniha, která je tak trochu propletená s životním příběhem a důkazem, že proti všemu se dá bojovat.  Autorka dokazuje, že má talent už při její první knize. Neřekla bych, že je to typický román, protože to by mě asi ani nebavilo. Kniha vás zaujme už v prvních stránkách díky její svižnosti, spádu a tomu promyšlenýmu příběhu.Všechno okořeňuje jedna  magická bytost, která touží, aby se Eilidh s Jamiem dali dohromady a přitom ochraňuje Maisii, dceru Jamieho. Stůj při mně je bez obav ten nejlepší pro toto období. Netajím se, že si ho dříve nebo později přeštu znovu! Je možné, že se vám bude líbit méně, ale zkusit to musíte...

98%

 Děkuji nakladatelství Host za recenzní e-knihu.
post signature

2 komentářů:

  1. Knihu neznám ale vypadá zajímavě :-) Jestli ji někde uvidím, nejspíš si ji přečtu :)
    [http://mylittlebookinfinity.blogspot.cz]

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že tento žánr je spíše pro dospělé, ale mě odrovnala :3 :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři