Mé vysněné Vánoce | RANDOM POST


 KeAVt


Buenos dias, 
 Nedávno jsem měla opravdu přemýšlivou náladu a nad vším jsem byla schopna strávit hodiny. A v ten moment se ve mě zrodil takový nápad: Jak by vypadali moje Vánoce, kdybych žila někde úplně jinde a v jiné době? 

 No a zrodil se tento random článek zaměřený na Vánoce u nás i ve světě. Jak je to vlastně s tou komerčností? Kdo je Ježíšek?


http://nd06.jxs.cz/424/194/cad6d5a35a_96110216_o2.png
Chocolate
Šťastné a Veselé

Myslím si, že by vůbec nebylo špatné, zkusit Vánoce na severu, kde je zima a vánoční atmosféra je tam tak lepší. Nedávno jsem si četla i různé články a dozvěděla jsem se, že Česko je jedna z nejvíce komerčních zemí, co se týče Vánoc. Docela mě to mrzí, protože si myslím, že máme hezké tradice na Vánoce. I když málo z nich je opravdu našich, protože Ježíšek přišel z Německa a jinak všechno ostatní se směs toho, co jsme viděli u jiných.

http://nd06.jxs.cz/424/194/cad6d5a35a_96110216_o2.png
Své Vánoce bych chtěla trávit někde na severu. Dánsko Švédsko možná i Irsko. Sníh by byl všude, města by ožily pod tunou sněhu a vánočních ozdob.  Všude by visely cedule, které by zvali na horkou čokoládu do čajovny. Na městském stadionu by se bruslilo a zároveň by hráli nádherné koledy. Všichni by chodili v teplých a roztomilých čapkách a teplých kabátech. Vítr by nevál téměř žadný, a proto se dalo bez problému vydržet venku i v tom mrazu. Na takové Švédské Vánoce bych si pořídila velkou borovici a postavila jí doprostřed svého domu kousek od centra města. Už od rána bych se svou dcerou pekla a zdobila poslední perníčky, dělala chlebíčky a připravovala vánoční večeři. Manžel se synem by se postarali  o stromeček a mezitím, co by jsme pekli, oni by jej postavili doprostřed domu. Poté by jsme jej všichni zdobili stříbrnou a fialovou barvou. Některé větvičky bychom postříkali i umělým sněhem. Nakonec by nejmladší člen posadil na vrch stíbrnou hvězdu. Stromeček by byl nastrojený a připravený k večeru. Na oběd bychom si dali něco lehčího, ale vsadila bych se, že děti by to nechtěli, protože chtějí vidět prasátko. Odpoledne by přišli nejbližší příbuzní, dala bych na stůj chlebíčky a cukroví. Děti by k večeru připravili mističku s cukrovím pro Ježíška ke stromečku. V tu chvíli by si obě děti vzali jedni z příbuzných ven - podívat se na vániční město a hledat na nebi Ježíška. V tu chvíli bychom nachystali dárečky a asi bych neodolala ujíst trochu perníčků z mističky. O pár minut později by celý zmrzlý přišli, zasedli bychom všichni ke stolu a dali si večeři. A dál už to znáte Šli bychom ke stromečku a já bych se dívala, jak si moje děti rozbalují všechny ty dárky a jsou z toho neuvěřitelně šťastní. Usínají s krásným pocitem...
http://nd06.jxs.cz/424/194/cad6d5a35a_96110216_o2.png

Jak vidíte svoje Vánoce si představuji dost nepravděpodobně, ale představy mít můžeme. Moc mě láká prožít Vánoce i někde na severu, protože to musí být opravdu kouzelné. Kdyby se jednou stalo a já měla mít Vánoce, děti, rodinu někde jinde, tak vím určitě, že si budu státá za Ježíškem, i když ta tradice přišla z Německa. Santa Claus je hezké představa, ale spíše pro amíky.
Když se vrátím zpět do reality a do této doby, jsem vlastně ráda, že mám takové Vánoce, které mám teď. Ježíšek, večeře, ta tma venku. Opravdu nezávidím Americe, že má Vánoce až ráno. Další Vánoce, které bych si však chtěla vyzkoušet jsou Vánoce v subtropickém Španělsku. Jít si pro dárky a pak teprve na večeři může být dost zajímavý. Hlavně, když večeře je až v deset hodin.
Nemohu jistě říct, zda bych s nějakou zemí měnila. Španělské Vánoce mě lákají tak jako Švédské, ale České Vánoce jsou asi ty nejhezčí. Doufám, že jednou poznám i jiné, ale zatím jsem ráda za ty, co mám. Poslední dobou se tu pohybuje menší aféra s tím, kdo je vlastně Ježíšek. Podle některých je tu tato tradice, že Ježíšek nosí dárky už prokletě dlouho, ale jsou i tací, co říkají, že není. Pravdou je, že Ježíšek sem přišel někdy v 19. století z Německa. Mě osobně je to plně jedno, já to neřeším, i když je pravda, že v koledách se většinou zpívá, že dárky nosíme my jemu a ne on nám.Ovšem na toto téma už vzniklo video od českého Youtubera, terý má velice dobré názor. Je jen na vás k jakému názoru se nakloníte vy.

***
Já nevím... upřímně nevím. Na jednu stranu jsem zastánce Ježíška, protože ho tu mám už od mého narození a zvykla jsem si, ale nadruhou stranu o něm vlastně nic nevím. To si ho mám jako představovat jako polonahýho muže s trny na hlavě nebo jako nemluvně, co tak tak unese dudlík? V tomhle ohledu je Ježíšek trochu nedomyšlený narozdíl od Santy, protože tomu tehdy dali podobu u Coca Coly a nejen u ní, ale i u starší bytosti spojené s Vánoci "Father Christmas"..



Tak co? Jaký je váš názor? Kde by jste chtěli trávit Vánoce vy a jak by vypadali?

post signature

2 komentářů:

  1. Já si Ježíška vždy představovala jako malého mužíčka, s hěndými vousy až na zem, čepičkou a červeným kabátem po kotníky :D ani netuším proč :D
    Dávám odběr :)

    www.lucky-knizni-svet.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Tvůj popis by mi spíše seděl na lesního skřítka, ale co já vím ....:D
      Děkuji! :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři