Bilé kosti [RC]


 
Kniha: Bílé kosti | White bones
Spisovatel: Graham Masterton
Nakladatelství: Host
Počet stran: 383
Díl: X
Typ: Elektronická kniha
Jednoho deštivého listopadového rána se na Meagherově farmě najdou kosti jedenácti žen.
V této části země jsou neoznačené hroby běžné. Tyto kosti však byly pohřbeny už roku 1915, dlouho před novodobými konflikty a nepokoji v Irsku. A co víc, zdá se, že pachatel odvedl velice pečlivou práci. Ženy byly nejspíš zaživa staženy z kůže.
Komisařka Katie Maguirová z Corku je na mrtvá těla zvyklá. Ale tohle je úplná řezničina. Její tým je přesvědčen, že jen mrhají časem, že nemá cenu se zabývat zapomenutými vraždami. Avšak Katie je rozhodnuta pomoci obětem ke spravedlnosti.
Pak se ztratí mladá americká turistka a její kosti, důkladně zbavené masa, jsou nalezeny na stejné farmě. Katie se bude muset vypořádat nejen s dávnými zločiny, ale i s jejich hrůznou ozvěnou v přítomnosti. Podaří se jí vyřešit rituální vraždy spáchané před desítkami let, než brutální vrah udeří znovu.
http://nd06.jxs.cz/424/194/cad6d5a35a_96110216_o2.png





'Bílé kosti' je kniha od spisovatele Grahama Mastertona, která popisuje děsivé zákulisí  několika desítek vražd v irském městečku Cork. Na statku je nalezeno jedenáct pozůstatků - sněhově bílých kostí, jak jsou rituálně rozmístěny. Tohoto podivného případu starého přes osmdesát let se ujme Katie, jediná ženská kriminální vyšetřovatelka v okrese.
Katie jakožto jediná žena mezi svými kolegy v Corku se dostala do pozice kriminálního vyšetřovatele a podle toho se také chová i na veřejnosti. Nenosí sukně a šaty, nezajímá se o hloupé drby, ale zato se zdá jako celkem sympatická postava, která se snaží ukočírovat svého manžela, který se neštastně zaplétá do špinavých obchodů ve městě. Každodenní stres, drzost zločinců a podivné chování Paula jí začání dělat nepříjmené vrásky. A k tomu všemu se najednou přidá i naprosto starý případ jedenácti zabitých žen při rituálním obřadu, o kterém nikdy nic  neví. 
Katie jako hlavní propagonista knihy se vám bude zdá opravdu sympatická, i když její chování se vám bude zdát poněkud nepřiměřené. Po smrti syna je však nešťastná a příliš se neraduje, protože se jí pomalu rozpadá manželství.
Pak se v ději náhle objevuje Lucy, sympatická specialistka na keltskou mytologii, která by mohla pomoci objasnit případ.

"Jeden z nejoriginálnějších a nejděsivějších vypravěčů naší doby. - Peter James, spisovatel"



Knihy od Grahama Mastertona jsme ještě nikdy neviděla a nikdy tudíž i nečetla, přesto jsem si v ní našla vyloženě útočistě.  O Bílých kostí jsem se musela chvíli rozhodovat, protože mám za sebou dva díly 'Případy oddělení Q', nemohla jsem tušit, jak povedená či nepovedená bude tato. Masterton má velice specifický typ psaní, protože narozdíl od jiných spisovatelů detektivem, on se nebojí jít do úplných detailů, které mi mnohdy vyrazili dech svou nechutností. Jeho kniha mě velice bavila, i když je to rozhodně pro starší čtenáře. Některé scény jsou  hodně do detailů propracované a zrovna ty scény, ze kterých bych nejraději všechno nepopisovala, protože byli ty zločiny daleko živější. I když mi příliš nevadí, musela jsme se na pár stránkách pozastavit, protože jinak bych to musela urychleně přeskákat. K mému bohužel s postavami často soucítím...

Spolu s Katie se dostáváme do starého městečka v Irsku, což je pro mě trochu přelet z Dánska do Irska. Když jsme začala číst, věděla jsem, co od knihy čekat a moje očekávaní se příjemně naplnilo. Příběh a zápletka pro mě byla jako z nebe spadená. Koho by napadlo přidat do obyčejné kriminálky něco ze světa fantasy knih? Pravděpodobně nikoho, protože by se obávali, že by to vypadalo velice primitivně, ale jakmile se začalo mluvit o čarodejnicích, byla jsem napnutá a nemohla čtečku odložit od ruky. Je to šílené a přitom originální, dát do krimi žánru pár vět a vůbec celou zápletku motající se kolem divných rituálů.Kniha se pro mě pak stala atraktivnější a požitek tak lepší.
Jak mě se tato kniha líbila... velice moc! Ideální krimi pro mě a myslím, že má dobře nakročeno dál do světa. Neumím říct, jak  vypadá další díl, ale kdyby jednou přecejen vyšel v češtině, mohla by se z toho udělat dobrá thrillerová série podobná například právě 'Případy oddělení Q'.


"Kosti? Kde? Jaký kosti?"
"Pod podlahou, Johne! Lidský kosti! Pojď se podívat! Vypadá to tam jak na hřbitově, sakra!"

Jediné, co mě zklamalo a za co jsme byla trochu naštvaná je konec-sice nečekaný- ale zvláštní. Děj jede, jede, jede a nejednou jedna věta a je po celém dlouho připravovaném odhalení. O pachateli jsem začala tušit asi od třetí třetiny knihy, i přes to mě ten konec maličko zklamal. Zdálo se mi, že spisovatel chce knihu hurá rychle dokončit a trochu jí přesekl.


'Bílé kosti' je krimi kniha s originální zápetkou smíšenou s menšími prvky starých fantasy knih. Dokáže pobavit a i ten nejzlejší 'hrdina' se vám zdá jako sympaťák.  Místy nechutné, ale propracované detaily, které vás šokují a jeden velký prazvláštní a useknutý konec. Přehodnoceno a zjedodušeno - působivá kniha z prostředí severských zemí s šikovnou zápletkou a divným vyvrcholením. 


89%
Musím ubrat pár procent, protože ten konec se mi příliš nelíbil a zdálo se, jakoby to chtěl mít už za sebou. Avšak mohu s jistotou říct, že jsem ještě nepotkala kriminální knihu s hlavní ženskou hrdinou, která je tak sympatická jako Katie...



Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí recenzní e-knihy.
Co říkáte na knihu? Proč si myslíte, že dobré kriminálky pochází jen ze severních zemí?


Ukázka: Bílé kosti,2014, str. 8

post signature




2 komentářů:

  1. Miluju tyhle knížky!!! Díky za super tip, určitě si přečtu. Já zrovna poslouchám audioknihu Netopýr od Jo Nesbo, taky super :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeho knihy vidím na každé stránce! :D Už bych konečně něco měla od něj přečíst...:)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři