Pod křídly vran | Jacob Gray

Kniha: Pod křídly vran 
Spisovatel: Jacob Grey

Série: Feralové I. 
Vydání: HOST 2016 |252 stran
Moje hodnocení: 4/5


Blackstone. Kdysi vzkvétající metropoli před lety zasáhla obrovská vlna násilností, která po sobě zanechala beznadějnou spoušť. A teď se temné síly dávají znovu do pohybu… Z vězení uprchli nebezpeční zločinci. Jsou to feralové — lidé, kteří umí mluvit se zvířaty, ovládat je a používat jako účinnou zbraň. Pokud se jim podaří přivést ze Země mrtvých svého vůdce, pavoučího ferala Mistra Snovače, hrozí městu definitivní zkáza.
Třináctiletý kluk jménem Krák žije v opuštěném parku, kde si na stromě postavil hnízdo. Jedinými společníky jsou mu tři vrány, které ho v podstatě vychovaly. Proto považoval za samozřejmé, že s nimi mluví jejich řečí. Jednoho dne mu však život naruší nečekané události a Krák se dozví, kým doopravdy je. Aby ochránil Blackstone, bude muset čelit temnotě temnější, než si kdy dokázal představit.

Akční urban fantasy ne nepodobná příběhům o Batmanovi, Spidermanovi či Knize hřbitova Neila Gaimana. První díl trilogie Feralové.

Převážným důvodem, proč mě zrovna kniha Pod křídly vran zaujala, byl skvělý námět na zápletku. Ovládají zvířata. Mluví jejich řečí. Říkala jsem si, že i když jde o čtení určené asi mladším, není od věci vyzkoušet si i něco jiného, a tak se mi tedy dostala do rukou vcelku úzká kniha.
Krák, to je jméno mladého chlapce, se kterým se život nemazlil. Rodiče ho opustili před osmi lety a od té doby žije stále jen s vránami. Každou noc se mu zdávají hrozné noční můry o rodičích a o pavoucích. Jednoho dne se však dostane do podivné situace - z vězení uprchla trojice podivných lidí. Na tělu jednoho z nich zahlédne podivného pavouka ve tvaru S. Je si jist, že přesně takový znak už viděl a dokonce ho vídá každou noc ve snech. V Blackstone se začnou dít divné věci..zvířata začínají útočit na nevinné a Krák si je téměř jist, že není tak úplně normální...copak lidé normálně mluví s vránami? 

Hlavním hrdinou našeho příběhu je třináctiletý Krák, který žije v hnízdě na stromě ve starém parku spolu s třemi vránami, které ho doprovázejí už několik let. Přestože je ještě stále dítě, Kráka si jednoduše oblíbíte. Jeho tvrdohlavost a odvaha mi připomíná samotného Darrena Shana. Po hlavě  se pouští do nebezpečných věcí, ale bohužel ne vždy končí úplně pěkně. Jeho nová kamarádka Lydie je taky docela velké štístko. Jelikož jsou to ještě téměř děti objevilo se pár nelogických a nepřesných míst, které se však dají omluvit. 

Styl autora je obzvláště podobný rychlému stylu, kterým píše právě Darren Shan. Po celou dobu čtení jsem si nemohla pomoci a připadala jsem si jako bych četla odlehčenou Shanovskou knihu. Proč odlehčenou? Protože na rozdíl od něj Jacob Grey nejde i přes mrtvoly a krev není na každé stránce. Neříkám, že bych to neuvítala, ale takhle je to lepší pro ty, kterým to je určeno. Grey píše čtivě a pádově. Jelikož jde o knihu pro děti, snaží se i jednoduše a nezabíhá do nějakých podrobností, což jsem třeba já, jako už trochu starší, trochu oželila. Celkový nápad s feraly je vskutku skvělý a věřím, že kdyby se více rozpracoval do hloubky zapůsobil by i na starší čtenáře. 

 "Proč?" chce se Krákovi křičet. "Je mi to líto," kaje se jeho matka a pak ho strčí z okna. str. 20 

Příběh popisuje odvěký boj mezi dobrými feraly a těmi, co svá zvířata ovládají pro své vlastní potěšení. V městě, kde Krák vyrůstá, před osmi lety propukl velký boj  mezi nimi, který je až po současnost známý jako Temné léto. Lidé si myslí, že šlo o vlnu násilí, ale skuteční feralové ví, kde stojí pravda. Nyní se zdá být všechno v pořádku, ale jen do té doby, než se Mistr Snovač, pavoučí feral, dostane ze země mrtvých.. Zní to jako takový typický příběh s hrdinou, že? Ono od pravdy nejste moc daleko, ale Pod křídly vran má v tomhle směru navrch. Spisovatel vytvořil opět něco neobvyklého a i když jej zabalil do čtené klasiky bojů dobra a zla, čtení jsem si užívala!

Závěr knihy jsem očekávala a zdál se mi předvídatelný.Když si vezmeme věk Kráka, je to trochu více přitažené za vlasy. Každopádně nebyl špatný  a Jacob Grey ukončil svou knihu velice pěkně. Pokud vím, jde o první díl, tudíž jsem byla vcelku překvapená, když došlo na ukončení bez jakéhokoliv náznaku otevřeného konce...no, i přes uspokojivý konec, druhý díl mi nedá!


Autor napsal dle mého velice originální příběh, který sice popisuje častou klasiku - boj mezi dobrem a zlem, ale popisuje ji tam, že jsem se ani na okamžik nenudila a knihu četla na pár zátahů. Já osobně jsem spokojená a mé očekávání byla splněná. Děj je akční a napínavý, nechybí ani humor  je originální. Rozhodně bych knížku doporučila a to nejen klukům kolem deseti let. Myslím si, že bavit se skvěle můžou i holky a starší. Moje mladší já by určitě dala plný počet, ale jelikož přece jen už jsem starší a vidím ty příběhu trochu jinak, hodnotím Pod křídly vran čtyřmi hvězdičkami za ten klasický a předpovídatelný konec a občasný nelogický děj. 

4/5
Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku. 


6 komentářů:

  1. Námět mi stejně jako tobě přišel velice zajímavý, ale zdráhala jsem se ji přečíst právě proto, že je určena mladším čtenářům a hlavnímu hrdinovi je pouze 13 let. Touhle recenzí jsi mě ale nahlodala :D Darrena Shana jsem milovala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako Darren Shan je Darren Shan a jeho knihy by se přeskakovali těžce, ale tato vůbec není špatná! :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Knížka mě podle anotace láká, jestli je psaná trochu dětsky nevadí :) Percy Jackson je taky pro mladší čtenáře a stejně mě baví :D Tak snad mě chytnou i Feralové :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano Percy, Darren... knihy pro mladší generace a jak to i nás starší baví! :) Pevně doufám, že se ti bude líbit!

      Vymazat
  3. Tak tohle mě zaujalo ^^ Další kniha na seznam porozhlédnout-se-v-knihovně :) A pokud to srovnáváš se Shanem, tak si to tuplem přečtu!
    Moriko Enithrielle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, to zase ne! :DD Je to hodně, hodně odlehčené, ale charamkter Kráka mi připomíná Darrena..například. :D :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři