[RC] Aréna Smrti (Suzanne Collins)





Kniha: Hunger Games: Aréna smrti 
Spisovatel: Suzanne Collins
Vydání: Fragment 2010 |328 stran
Moje hodnocení: 5/5

V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život.Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska...


Těžko uvěřit, že od vydání prvního výtisku v českém jazyce uběhlo bezmála 6 let! A ještě těžší je uvěřit, že jsem se po těch letech vůbec dokopla tento fenomén přečíst - a tentokrát už celý!

Aréna smrti je první kniha ze známé trilogie, kterou nemusím dlouze seznamovat, Hunger Games. Její filmová adaptace se těší zájmu miliónů fanoušků po celém světě a její knižní předloha na tom není vůbec hůře.


Už je to chvíle, co jsem sama byla stržena do víru Hunger Games a celá nadšená se snažila přečíst i knižní předlohu. Nevím z jakého důvodu, ale nikdy jsem ji nedočetla. Teď pár letech se opět vžívám do příběhu a myslím si, že jsem nadšenější než kdy předtím.
Autorčin styl, který je jednoduchý a nesnaží se o přehnané detaily, se mi zalíbil a díky němu jsem knihu přečetla téměř na jeden nádech.  Neskutečně mě to pohltilo a dokázala ve mně při čtení probudit i emoce, což se stalo jen párkrát. Smála jsem se, smutnila a byla jsem šťastná spolu s Katniss. Upřímně říkám, že ačkoliv jsem velký fanoušek filmu,  kniha ve mně zanechala něco mnohem více a myslím, že to musím dát velké dík právě stylu, kterým Suzanne Collins píše. Má to švih a grády, aniž by použila nějaké dlouhé popisy. Mnohdy dokonce přímou řeč vypustila a nahradila jí pouhým odstavcem s myšlenkami.
"Dámy a pánové, nechť semdesáté čtvrté Hladové hry započnou!"
str.75
Příběh popisuje život v dystopickém světě, kde jsou lidé rozdělení do krajů a jsou pod vládou Kapitolu a jejich krutého prezidenta Snowa. Ještě jsem pomalu ani knihu nerozečetla a už jsem obdivovala autorku za to, jak skvěle pro čtenáře dokázala popsat dobu 74. her. Příběh si mě dokázal získat svou originálností a neobyčejností. Zamilovala jsem si námět Hladových her  a díky čtivému ději jsem po celou dobu byla Katniss duší nablízku.
Závěr byl pro mě samotnou trochu neznámou, protože mi nějak vypadl z hlavy.

Katniss jako hlavní hrdinku by si člověk představoval jako milou a příjemnou, ale ejhle - Katniss ze začátku byla drzá, nepřístupná, ale byla chytrá a její city k Prim a Routě mě emočně hodně odrovnaly. Před hrami jsem vůči ní byla poněkud - skeptická, ale jakmile začaly hry, zamilovala jsem si její výbušnou povahu a ..jiskru.


     

Na mě kniha a příběh opravdu zapůsobil. Brutální prostředí, vynikající postavy a to celé je jenom začátek jedné velké revoluce. Už teď se nemohu dočkat, jak dopadne Síla vzdorů (finální díl trilogie), přestože jsem v kině byla na filmu. Věřte mi, když říkám, že film máte hodit za hlavu a ty knihy si fakt přečíst. Film je dobrý, ale ty knihy ve mně nechaly mnohem více emocí a pocitů. Dokonale promyšlený příběh, který každý pochopí jinak.

Znám spousty fanoušků filmu, kteří ještě knihu nečetli, ale ty já nemohu donutit, mohu jen říct, že málokterou knihu doporučuji tak jako Arénu smrti...


5/5
Za poskytnutí prvního dílu Hunger Games děkuji nakladatelství Fragment. 


6 komentářů:

  1. Hunger games je jedna z mála knižních sérií, které jsem četla ještě před filmovým zpracování. První díl se mi moc líbil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda... Já většinou prvně bohužel kouknu na film, protoˇze chvíli trvá než seženu knihu a prostě - je to takové časově dostupné. :D lepší požitek je výška z knihy, to rozhodně! :)

      Vymazat
  2. Jo, okolo toho byl pěknej humbuk a když jsem to dočetla, ani jsem se nedivila :D Je to parádní knížka. A další díly jsou ještě lepší, to mi věř. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k tomu, že už je mám za sebou, mohu jen a jen souhlasit! :D celkově trilogie je opravdu skvělá...:)

      Vymazat
  3. Miluju Hunger Games. Jak knížku tak i film.
    http://thereviewsforbooks.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď už si jen musíme počkat na poslední část do kin :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři