Vzestup a pád blogování v mých očích


N48mt.jpg
Vůbec jsem netušila, že se nad tímto tématem někdy pozdržím, ale když už se to stalo, není špatné napsat celý článek, protože mě osobně velice baví číst články typu "blogger tips" nebo všeljaké týkající se blogů a světu blogerů. Taktedy jsem se zapřemýšlela nad rokem, který je pro mě takovým mezníkem, ve kterém začalo blogerství stoupat stále výš... nastane vůbec někdy pád blogování?

Weheartit
Když si vzpomenu na rok 2011, kdy mi bylo deset let a já pomalu poznávala všechny klady tehdejšího internetu, jsme ráda, že jsme ještě trávila více času venku než u tehdy mizerných počítačů. Ovšem už v té době jelo několik úplně prvních blogů, které jsme kdy viděla. V té době by mě ani nenapadlo, že by se z toho jednou stal můj koníček. Určitě to znáte a přinejmenším jeden takový blog jste viděli. Písmo neúhledné, otravné, všude vyskakují obrázky tvořené v pizapu, hodně křiklavé barvy a věčně nepříjemný pozdrav čawte. Tak takových blogů bylo na internetu opravdu hodně a většina z nich byla založená pro jedne prostý důvod - blogový deníček. Denně jste narazili na desítky takových blogů, jejiž autoři si říkali trochu egoisticky grafici, a kroutili jste nad nimi hlavou. Ještě že jsem nikdy nechtěla zakládat blogový deníček! 


Weheartit
Nemusím představovat, jak vypadal můj první blog. Černé pozadí s výrazkou růžovou linkou všude, neonově žlutými nápisy a tak deseti články za den. Kdyby ty články o něčem byly, ale nebyly, ve většinou šlo o naprosto do puntíku zkopírované. Přidávala jsem tématické obrázky, zkopírované a několikrát použité příběhy po pár měsících jsem začala psát i své první články, ve kterých stejně šlo o vesměs trochu prokopírované úryvky jiných článků z několika zdrojů. Vidět ten blog a nevědět, že jde o můj blog, tak okamžitě uteču. 
To byl tedy rok 2011, který pro mě znamená začátek blogerské éry. Po tom roce jsem začala potkávat stále více a více blogů a jejich kvalita se stále zlepšuje. Před třemi lety vypadal nový blog opravdu děsivě. Autor poamlu nic o tom nevěděl, netušil nic o zarovnání, zdrojích, HTML kodech či grafice, psal články jako na drátě každý den klidně několik, kdežto ted, když se založí nový blog, tak už vidíte tu kvalitu. Nedávno jsme se setkala s nově založeným fashion blogem s nádherným, jednoduchým vzhledem sladěného do šedé s bílou, přes záhlaví jeden vetší obrázek velkoměsta, udělaná drobná grafika v podobě ikon a bannerů a první uvítací článek, který měl kvalitu, i když šlo o pouhé uvítaní a nějaké informace do začátku. Nestačila jsme na to koukat a v hlavě si přemítala, co za pozornost by to vzbudilo před těmi lety, kdy jsem začínala já. 

Weheartit
Stále více se ztrácí kouzlo webhostingu blog.cz a většina blogerů přechází na profesionálnějšího bloggera, kvalita fotek stoupá a i naprostý nováček má někdy fotky jako profík ze studia. Opravdu neuvěřitelné v porovnaní s mými začátky. 
Spousty firem začalo vidět v blogách možnost spoluprací a reklam, což je na jednu stranu dobré, protože dobrý bloger tak dostane takovou odměnu za ty měsíce strávené na blogu, ale i to má své stinné stránky. Spousty lidí si myslí, že hned, co založí blog, už budou moc napsat do firmy o recenzní předměty, což osobně nechápu, jak si to někdo může myslet. Osobně bych to nikdy neudělala, nikdy bych si nezaložila blog jenom kvůli předmětům ze spoluprací. Navíc by mi to bylo opravdu zvláštní, kdybych dostávala předměty za nic, cítila bych se prostě neférově. I ted mám někdy problém napsat si o recenzní výtisk, protože si připadám jakobych nakladatelství využívala, ale přitom to tak není. 

Blogerství je silně na vzestupu a možná si dovolím říct, že někteří blogeři v zahraničí z toho můžou mít vcelku slušné kapesné, ovšem než to příjde i sem, pokud vůbec, to chvíli potrvá. Tak jako blogerství mělo vzestup, mže mít i silný pás. Osobně si nedovolím říct, kdy asi začne blogerství upadat a pokud vůbec. Koneckonců za pár let už budou skoro všechny povolání dělat počítače a všechno bude na internetu, tudíž by blogy mohli mít uplatnění stále. Kdoví..Podle mě ještě chvíli se blogování na vrcholu udrží, ale vše jednou skončí.Nneí konec jako konec a  říct přesné datum  nejde...


Jak vnímáte vzestup v blogování a kdy si myslíte, že příjde jeho pád?
 _______________________________
Instagram | Facebook | Ask

Anika Rodriguez 

6 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Výbornej poznatek, zdá se mi to jako text, co má smysl a patu, pamatuju ty hrozný blogy na blog.cz, podle mě kvalitu blogů dělají především fotky, o těch je na blogu všechno. Sebelepší text jen těžko nahradí kvalitní a zajímavé fotky.
    my good days blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tímto výrokem musím souhlasit :-).
      Zvu vás všechny na giveaway, ve které můžete vyhrát úžasné sérum na řasy určené pro zhuštění, prodloužení a větší objem řas :-).

      Vymazat
    2. ;) Mít dobré fotky je půlka výhry... :) pak už stačí jenom zkoušet a zkoušet..

      Vymazat
  3. Je to také divné... doteraz nechápem, prečo si niektorí ľudia myslia, že ak si nejaký bloger vypýta recenzák, je to vlastne kniha zadarmo. Lebo nie je. Teraz sa zameriam na knihy, lebo tie dostávam ako recenzné predmety ja... vlastne ide o to, že ja si tú knihu prečítam, nejaký čas trvá, kým si utriedim myšlienky a vložím ich do článku tak, že sa pri tom budem snažiť znieť čo najlepšie... aby som čitateľovi poskytla pravdivý a zrozumiteľný názor. Pre vydavateľstvo je to istý druh reklamy a zase keby to bolo pre nich nejako extrémne nevýhodné, určite by blogerom ako recenzentov nebrali, takže niečo z toho musia mať. Ja venujem danej knihe dosť času, kým o nej ešte aj napíšem článok, to trvá ďalšie dve hodiny a nemyslím si, že je to zadarmo, keďže za tie dve hodiny by som mohla robiť hneď niekoľko iných vecí, nie?
    Mne sa tieto spolupráce veľmi páčia. Nazbieram tak nové skúsenosti, ľahšie sa dostanem k príbehom, ktoré by som si inak aj tak kúpila, takže je to vlastne jedno. A ja mám kopu kamošov, ktorí mi povedali, že by v živote na žiadnu knihu nedokázali napísať recenziu. Nie je to až také ľahké, ako sa zdá.

    Čo sa týka blogovania, moje začiatky boli tiež dosť biedne, bola som na webnode, ale furt mi to tam všetko blblo a o blog.cz som ani neuvažovala, keďže v tom čase sa mi všetky tie stránky sekali a mrzol mi celý comp. No blogspot je úplne super, zatiaľ som nemala žiadne vážnejšie problémy a dizajn sa mi zdá oveľa krajší a úhľadnejší. :)
    Pekný článok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se nad tím tak zapřemýšlím, máš vlastně pravdu. Někteří tomu opravdu věnují svůj čas, a pak je pro něj recenzní výtisek takovou odměnou za dobře vykonanou práci. Kdybych nezačala psát blog, nikdy bych nezískala zkušenosti, jak také píšeš, které později uplatňuji.
      Někdy mám docela problémy napsat recenzi na knihu, protože, jak říkáš, je to trochu obtížné. Potom je dost nepříjemné, když bloger najde na jiném blogu jeho text....

      Mockrát ti děkuji, vážím si toho. :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři