Sunday Siesta #6 - Soukromé vs státní školy

https://m2vyjq.dm2301.livefilestore.com/y2ptU1p2cBoPND0WzVcdoursOxYNdfKCcCAv06aQF_n4bJO8Czq5WV_bIHvouIbuuo_DgbmqpfzgE2UpxFsBAb3Rr6rayBYlhD_pHxat-NdjyarcBSeRbZo_FjqHQZn0sJuax59_VSw7PhbhcPiQzNW7A/Sunday+Siesta.png
Buenos dias, talentové zkoušky jsou pro žáky devátch ročníků už téměř za nimi a ti, kteří jsou na příjimačky si ještě usí počkat, ale mě už to nedalo a přišla jsem na jeedno téma, které se v období výběru škol hodně řeší. Tím tématem je boj soukromé a státní školy. Jaké výhody obsahuje studium na soukromé? Je to tak 'luxusní', jak lidé říkají?
Dnes je to bez úvodky, protože po včerejším dni plném dělání návrhů jsem bez inspirace pro dnešní úvodku i pro veškeré obrázky, které bych si musela udělat.... :/
http://nd06.jxs.cz/424/194/cad6d5a35a_96110216_o2.png


Untitled
WeHeartIt
Vlastně nebýt nedávného rozhovoru s mámou na téma, proč zrovna grafický soukromá škola, nikdy bych si dnes nepomyslela, že to tu dnes v siestě budu řešit. Asi každý z nás má nějaké ty předsudky k soukromým školám. Říká se, že na ně chodí jen rozmazlené děcka bohatých rodičů a nebo  úplný hlupáci, co by se jinam nedostali. Já takové předsudky nemám! Podle mě je blbost, aby na soukromou školu chodili jen s prominutím tupci, co se tam dostali jen kvůli pohovoru. Pokud vím, tak na spoustě soukromých škol děláte tzv talentovky a už jen těi se prokáže zda o daný obor máte zájem  a zda by jste v něm našli uplatnění. Stejně tak si nemyslím, že do soukromých škol chodí jen rozmazlené děcka s bohatými rodiči. Vždyť existují i školy s menším školným než 30k za rok.  
Nejméně jsem se setkala s 16k na celý školní rok. Ano, i to není málo, ale pokud daný student opravdu jeví zájem, má talent, myslím, že každý rodič by chtěl vidět své dítě šťastné a zabezpečené finačně. 
Jak už jsem říkala, nemyslím si, že na soukromé školy chodí jenom rozmazlení a arogantní haranti. Nedávno jsem narazila na jednoho kluka, který shodou okolností chodí na právě školu, kam bych jednou chtěla chodit i já, samozřejmě logicky jinak bych se o tom nebavila, je to soukromá škola. Ten kluk se vůbec arogantní nezdá, fajn se s ním povídá a sám se mě přiznal, že měl stejný obavy, že na škole bude plno těhto děcek s bohatými rodiči a přitom se mýlil. Samozřejmě jich tam pár je, ale jsou tam prý i fajn lidi, kteří jsou z normální vrstvy obyčených lidí. Bavili jsme se taky o tom, zda 16000 není moc, došli jsme k závěru, že na tu školy to moc není, špičkové vybavení, ateliéry a vlastní programy. Jak vidíte, když si zvolíte dobrou soukromou školu, která vám toho může hodně nabídnout a obor vás zajímá, není od věci si trochu za vzdělání připlatit. Taktéž chápu, že někdy je to z finační situace těžké. 

Capture feelings
weheartit
Výhod soukromá školá má hned několik. Je logické, že když si připlatíte, učitelé tam budou alespoň trochu na úrovni. I tak se tam najdou lidé, které bychom nejraději schodili ze schodů, ale stále je tam větší šance, že tam budou fajn lidi (stejně jako na státní škole). Také vybavení je daleko jiné a dražší než na státních školách. Přecejen soukromky si to mohou dovolit, protože čerpají z školného, co jim tam dávají studenti. Kolikrát má soukromka věci od Applu, ale abych zase nashazovala státní školy, opravdu se najdou i státní, které mají tento 'luxus'. Jen na soukromých je to častější. Celkově si myslím, že soukromé školy mají větší 'reklamu'. Mají speciání místnosti pro daný obor, mnohdy i velké množství použitelného a kvalitního vybavení. Bohužel největším záporem jsem jednoznačne peníze. 

Abych nenadržovala jenom soukromkám, řeknu i něco k státním. Na státních školách je mnohem více lidí, tudíž i větší šance potkat někoho, koho si třeba i oblíbíte. Budete tam mít větší kolektiv a i když se nějaké mrchy najdou, stále tam budou převažovat ti fajn lidi. Samozřejmostí jsou i peníze, žádné školné neplatíte, všechno vás učí defakto zadarmo. ...No, to byly všechny výhody, které bych k státním mohla říct. Ovšem jak jsem v předchozím odstavci říkala, některé mají i dobré vybavení, příjemné prostředí a mnoho nepovinných předmětů a koníčků, které by vás potencionálně mohli bavit. Státní školy z mého pohledu ještě nějakou extrémní negativitu nemají, alespoň já ji nemohu odhalit. Většinou je vše tak v tom neutrálním pásu, někdy i takové menší výstupky s kladnými věcmi. 

WeHeartIt
Osobně vůbec soukromé školy nesoudím, protože sama bych an jednu takovou vysněnou chtěla chodit. Ne kvůli tomu, že je to soukromka, ale protože mi jde o obor, který se tam vyučuji. Docela mi vadí, když někdo soudí soukromé popřípadě státní školy a říká, že ta druhá je na nic a že se tam člověk nic nenaučí. Taktéž nemám ráda, když se říká, že na soukromku chodí jen lidé s IQ nižším než podprůměr. Na to mám pouze několik názorů. Dotyčný si to myslí, protože se jednou v životě s někým takovým setkal a nebo nejčastější případ - dotyčný soudí, protože chodí na státní a vidí na soukromkách jen to nejhorší. Teď nijak nechci urazit či zvýhodnit studenty toho či onoho, jen jsem se snažila sama sebe přesvědčit, co by pro mé budoucí plány bylo nejlepší.
Sama to moc dobře nevím, i když mám ještě zhruba 3/4 roku čas než se rozhodnu, už bych v tom chtěla mít jasno. 


Nedávno jsem se setkala s článkem, že většina studentů volí soukromou školu jako druhou možnost, ale proč? Když jsem se na to snažila přijít, nic mě nenapadlo...
Na jakou školu chodíte a jaký na tyhle předsudky máte názor?
Státní...nebo soukromá?

6 komentářů:

  1. Minulý rok jsem se hlásila na státní i soukromou a, i když jsem se dostala na oboje tak jsem šla na státní, protože tam šli kamarádky a jsem spokojena=)
    http://ggeek.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda. Osobně se též budu hlásit na obě, a pak si vyberu podle toho, jak mi v tu chvíli bude... :)

      Vymazat
  2. Osobně si myslím, že je to jak u které školy a člověk je nemůže házet do jednoho pytle. Se soukromými školami dobré zkušenosti nemám, u nás ve městě máme jednu, která nemá absolutně žádnou úroveň a chodí tam právě ti z bohatých rodin, co na víc nemají a vzdělání si prostě "koupí" a možná proto k soukromým školám prostě nemám důvěru. Každopádně loni, když jsem se na školu hlásila, tak jsem jednu soukromou, která mi připadala na úrovni, zvažovala. Nakonec jsem se rozhodla jinak, šla jsem na státní gympl a jsem maximálně spokojená. Žádný závěr z mého komentáře asi neplyne, mám spíš takové smíšené názory na tohle :)

    http://charmed-all.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu tě. :) Podle mě (zapomněla jsem zmínit v článku) závisí i na oboru soukromé školy. Pokud jde o soukromku jakože gympl opravdu bych do toho nešla, už jenom proto, že jde o gympl a já zkrátka nejsem člověk pro něj :D, ale jestliže se jedná a kapku jiný obor, řekla bych, že není od věci si to vyzkoušet ;)

      Vymazat
  3. Já vím, že mám ještě docela čas, ale taky už jsem nad tím přemýšlela. Mál teď vybranou jednu státní školu, na kterou bych se ráda dostala, kvůli specializaci, kterou nabízí. Na druhou stranu chápu, že tobě bude vyhovovat zrovna grafická škola, protože tě to baví. Já osobně jsem si vybírala školu podle toho, jakou specializaci nabízí, a na to jestli je státní nebo soukromá, jsem se nedívala :)
    Bezi

    OdpovědětVymazat
  4. Přesně tak! Zkrátka chci, aby mě daný obor bavil a jelikož moc státních škol s tímto zaměření není, je logické, že se musím dívat i po soukromých.. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři