Hobit aneb cesta tam a zase zpátky [RC]

Hobbit
Kniha: Hobit aneb cesta tam a zase zpátky
Spisovatel: J. R. R. Tolkien
Typ: Hardbook
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 270


Toto je příběh o tom, kterak se Pytlík vydal za dobrodružstvím a shledal, že náhle dělá a říká naprosto neočekávané věci… Bilbo Pytlík je hobit, který se těší z pohodlného a skromného života a jen zřídkakdy putuje dále než do své spižírny ve Dně pytle. Jeho spokojené bytí je však narušeno, když se jednoho dne u jeho prahu objeví čaroděj Gandalf v doprovodu třinácti trpaslíků a vezmou ho s sebou na cestu "tam a zase zpátky". Mají v úmyslu uloupit poklad mocného Šmaka, velikého a velmi nebezpečného draka…





 


Děj
Hobit Bilbo si spokojeně žije ve své hobití noře, ale jen to dé doby než k jeho dveřím připutuje mocný čaroděj Gandalf, kterého všichni moc dobře znají, a dalších třináct trpaslíků. Bilbo se sice drží svého názoru, že dobrodružství nejsou pro hobita dělané, ale nakonec i on povolí a vydává se s nimi na výpravu do Temného hvozdu. Cestou narazí na spousty potíží jako jsou obři chránící svůj nakradený majetek nebo dobře známého Gluma, kterého Bilbo přelstí a na jejich konci cesty stojí Osamělá hora s drakem jménem Šmak. Bilbo odešel jako obyčejný, líný hobit, ale vrátí se jako hrdina nebo jeho sláva opadne i s jeho dechem?
Bilbo se za nimi rozběhl a křičel nebo spíše kvičel: "Ne! Pozor!" a "Prosím vás, já si to uklidím sám!" ale trpaslíci se jenom dali do zpěvu.
"Rozbil talíř, třískni flaší!
Zlámej rukojeti lžic.
To pan Pytlík těžko snáží-
křápni sklenkou ještě víc!" *

Samotná recenze
Pokud si myslíte, že kniha je fantasy máte pravdu, ale rozhodně v ní nehledejte prvky novodobých fantasy knih, protože Hobbit je napsán spíše pohádkovým stylem psaní s těmi prvky fantasy jako jsou draci, elfové, čaroděj a skřeti. Tolkien napsal velice přehledný děj a nemáte šanci se nějak zamotat celkově do děje nebo charakteru postav, i když jen těch trpaslíků je tam třináct. Kniha je velice oddechové čtení a někdy se trochu vleče ovšem tomuto příběhu to nevadí.Někde však najdete rychlý pád a naopak pomalé stoupání zpět. S LotR to nemá moc společného pokud nepočítám autora a některé věci a osoby. Například narozdíl od LotR není děj moc akční, ovšem to zaleží na tom, co za tu akci považujete. Nikdy jsem v žádné knize neviděla tolik bytostí v jednom příběhu a ději. Čaroděj, hobit, trpaslíci, elfové, vrrci (vlci), skřeti a dalších XX úžasných bytostí, které do Středozemě nerozlučně patří.
Text knihy je navíc propleten i vtipnými písničkami různých postav. Dokonce se musím přiznat, že Hobbit je jedna mála knížek, které mají filmovou adaptaci, která se jim i podobá. Opravdu jsem našla hodně scén, které stejné jako ve filmu.. takže bod pro knihu i pro film.
Docela si nedokážu představit, že Hobit byl původně předehra k Pánovi Prstenu. Celkově ve světě se stále mluvilo jen o trilogii LotR, ale na ctihodného Bilba Pytlíka se zapomínalo.



Závěr: Kniha je skvělá a Tolkien měl dar vypravovat příběh tak, aby vás vtáhl do děje. Není to pro náročného čtenáře a dá se říct, že by si to mohla koupit mamika jako čtení pro své malé děti. I přesto je na knize cosi kouzelného, co nutí myslím, že i dospělého člověka přečíst si právě tuto knihu. Dle mého je Tolkien jeden na seznamu spisovatelů, od kterých si musíš minimálně jednu knihu přečíst.
-9|10-

[ Rozhodně se jedná o fantastickou knihu ze světa Středozemě a já jsem naprosto unešena. Jelikož já jsem spíše na novodobé fantasy, byla jsem hodně mile překvapená]

3 komentářů:

  1. Knihu jsem nečetla ale vypadá zajímavě :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tolkien je dobrý vypravěč. Až se ti někdy naskytne čas, neváhej a i když jde spíše o pohádové čtení, přečti si ji! :)

      Vymazat
  2. Hobita jsem četla a souhlasím s recenzí. Kniha mi ohromným způsobem, kterému se každý diví, přirostla k srdci a miluju ten příběh, protože mi bylo hrozně líto, že ji dočítám a to se mi stalo poprvé. Každopádně jenom dodatek (pozor nastupuje znalec Tolkiena...), Hobit byl původně psán pro děti anebo vnoučata Tolkiena (nejsem si jistá, to bych kecala), takže proto je to jednodušší čtení a Lotr už je o něčem jiném, mno...:)
    Ale každopádně moc povedená recenze, ale trošku mi vadilo moc malinké písmo, ale to nijak nevadí obsahu samozřejmě :D
    Děkuju! :) ( www.akneiklot.blogspot.cz )

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři