Game [RC]

Kniha: GAME | Geim
Spisovatel: Anders de la Motte
Nakladatelství: Knižní klub
Typ: Hardback
Počet stran: 357

Třicetiletý Henrik Pettersson, zvaný HP, se vrací z nočního tahu stockholmskou podzemní dráhou domů. Na sedadle proti němu leží mobilní telefon, který po chvíli zabliká a vyzve ho esemeskou ke vstupu do hry. Naivní Henrik neodolá, přestože zpráva ho varuje, aby si vše pořádně rozmyslel. Za první splněný úkol (krádež deštníku) obdrží na účet finanční odměnu. Díky další dobře odvedené práci získá přístup na svůj herní profil a zjistí, že už ho podporuje menší fanklub Zadání jsou stále nebezpečnější, ohlasy stále větší a částky v dolarech stále vyšší. Pak přijde úkol, jehož splnění obnáší útok na lidské životy. HP netuší, že půjde i o jeho blízké. Ze hry však není cesty zpátky











  Přečetli by jste si knihu která má na zadní straně místo anotace   displej mobilu s osudovou větou:

"Wanna play a game?"

Děj je rozdělen do dvou přítomností. Jedna se motá kolem podivného HP a druhá kolem jeho sestry, která ani neví, že se do všeho zaplétá právě HP.  I když jsem si myslela, že nebude těžké rozpoznat, kde se zrovna scéna odehrává, chvílemi jsem netušila jestli koukám z toho nebo onoho pohledu. 
 
U této knihy se nemusíte bát nudění, protože autor už od první stránky rozjíždí děj stále více a díky tomu se nestane, že by tam byl volnější úsek. Spisovatel opravdu potvrdil, že je zdatný vypravěč a knihy se nepustíte do poslední strany. Game nebo spíše Hra je první díl alternativní trilogie, které popisují  budoucnost techniky.
Každou chvilkou si říkáte zda je HP normální člověk a nebo nějaký opilec. Bohužel u něj platí to druhé. Děj popisuje události, které dříve nebo později na Zemi nastanou. HP potřebuje peníze a je mu jedno, jak je chce získat.
U postav je to trochu nerozhodně, jelikož je to o téměř třicetiletém chlapovi, který navíc ještě i pije. Takže v GAME si asi nenajdete hrdinu, kterým chcete být. I když HP je poněkud divný a často pije dokážete si na něj zvyknout navíc je to hlavní postava kdyby jste si nezvykl rovnou tu knihu vyhodte. On a sestra to jsou dva z mála, kteří se tu vyskytují.
Opravdu jsem si někdy říkala, zda tak rozumnou věc opravdu udělal HP nebo to byla jen chybka v překladě. Asi jako každý člověk se však nakonec dokáže HP zachovat naprosto správně, i když v prvních pár stránkách vidíme úplný opak.
A tím se potvrzuje, že spisovatel je natolik skvělý, že dokáže vymyslet natolik otravnou postavu a na opak tomu i milou.
future.
Alternativní budoucnost
 Kniha by se dala popsat jako alternativní  krimi o IT technologiích.. takže zcela jiná parketa než to, co většina mladších čtenářů čte. Ovšem i tato kniha má své velké podpůrce. 
 
Velice pozoruhodné je taky styl, kterým autor píše. Tu a tak upustí něco sprostého a tu a tam zase něco v angličtině, což dodá knize na efektu. 
Jak by jste se cítili, kdyby jste jeli domů metrem a najednou našli odložený mobil, který stále pípá?  
Děj je krásně svižný a nezdržujete se zbytečnými dialogy a detaily. Game dokáže zaujmout, napnout, ale i překvapit čtenáře. I když knihu chválím rozhodně bych jí neoznačila jako debut roku, protože jsou i hezčí knihy z tohoto žánru.  Od dystopie se to liší, od sci-fi se to liší a přesto mě zaujala!
 


Závěr: Mé rozhodnutí je konečné. Game vás dokáže velice pozoruhodně připoutat ke knize, ale jen pokud máte nějaký ten cit pro tento žánr. Pokud si, ale chcete udělat takovou výzvu, doporučuji právě Game. Je lehká na čtení( i přes ty anglický slovíčka) a kapitoly rychle ubíhají!
 Já jsem byla z knihy nadšená, ale moje kamarádka ji ani nedočetla.  Již letos vyšli dvě zbývající knihy této trilogie! Jak se HP vypořádá s jediným 'zlounem' v knize- Pořadatelem? Již v Buzz!
-8|10-



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři