[RC] Pobočník - D.M.Cornish



 Kniha:Pobočník
Spisovatel: D. M. Cornish
Vydání: Fragment 2015 |579
Moje hodnocení: 5/5

Rosamunda vyměňuje riskantní život lampáře chránícího město Brandenbras za ještě nebezpečnější službu. Stává se pobočníkem urozené bojovnice Evropy. Strach a pochyby o svých schopnostech musí nechat stranou. Čeká ho každodenní nelehká služba pro neohroženou fulgarku, která se pohybuje v těch nejvyšších kruzích a která má za úkol likvidovat příšery útočící na obyvatele měst a vesnic. O Rosamundovi se však začnou šuškat podivné věci a tyto pomluvy ji vystavují daleko většímu nebezpečí




Rosamunda utíká spolu s Evropou ze Železné bašty, kde ho pan Násoska nařknul z  "kamarádíčkování s příšery." Jako naschvál se však všechno zdá být pravda a ted je jen otázka času, kdy se kvůli tetování z jeho vlastní krve ukáže, že Rosamunda není tak úplně člověk. Evropa si ho vezme jako svého pobočníka do svého domu v Cloche Arde, kde podle ní bude nejvíce v bezpečí. Mezitím se však mladý pobočník, který sám neví, zda je víc člověk nebo příšera, zaplete do děsivého obchodu s příšerami a když je na útěku, skončí v zakázaném lese, kterému vládne sám Pán králíků. Poví mu Lapinduk, kdo ve skutečnosti je, nebo se to dozví v okamžiku, kdy pan Násoska bude ukazovat tetování krví, tetování z krve Rosamunderlinga?
Po přečtení prvního a následného dílu jsem byla velice nadšená. A na tom jsme se shodly i s mojí kamarádkou, která také předchozí díly četla a obdivuje to možná i víc než já. Přes celé prázdniny jsem se fakt těšila a konečně, konečně mi tedy zdobí knihovničku i poslední díl. Řeknu vám, všechny ty díly vedle sebe vypadají opravdu nádherně - nehledě na to, že mi zabraly polovinu mé jedné poličky.


Rosomunda je vskutku pozoruhodný človíček. I přestože v příběhu neuteklo tolik času, zdá s emi, že se jeho chování docela změnilo. Přestal být naivní a důvěřivý ke všem, ba naopak už se nebál dát najevo svoje názory a postavit se za pravdu.  A to se mi líbilo! Evropa, fulgarka, která se konečně objevila na delší dobu, mi stále více přirostla k srdci. Je silná a až moc vychytralá - to druhé bych u ní až do takové míry nečekala! Zhruba v poslední části začala být velice tajemná a závěrem mě ještě vyděsila.

Stylem bych ho opravdu přirovnala k samotnému Tolkienovi, píšou velice podobně, soustředí se na detaily a jejich příběhy mají originální zápletky. Myslím si, že Tolkien by se rozhodně za tuto trilogii nemusel stydět! Neměla jsem prakticky šanci se nudit, protože i přes velké množství různých popisů a vysvětlování, utíká příběh velice rychle a všechno, co se dozvíte, je nové, neokoukané.  První díl se mi zdál jako taková drobnější pohádka, všechno se zdálo být dokonalé a až naivní, v druhém dílu se to trochu přiostřilo, Rosamunda začal poznávat, že s ním je něco v nepořádku, ale teprve třetí díl je opravdu napínavý a tajemný. Ukazují se nové věci z temné strany Polokontinentu. Rozjezd maličko pomalejší, ale byl mi vynahrazen strhujícím závěrem.
Zápletka se na rozdíl od druhého dílu zdá být akčnější a tajemnější. Pravda, pravda, maličko jsme vytušila, co se asi bude dít, přesto jsem však četla se zatajeným dechem a soustředila se na každičké slovo.
Závěr jako kapitola sama o sobě. Miluji závěry knihy. Smutné, veselé, romantické. Čtu velice ráda, ale závěr ve mě nechá vždy největší útržek z příběhu. Myslím, že závěr Pobočníka si budu pamatovat ještě hodně dlouho. Nedokážu říct, zda byl špatný či smutný, nebo zda jsem čekala něco jiného, zkrátka je hodně zvratový a ... chtěla bych znát víc odpovědí.

"Tak co, rosamunderligu," promluvil Lapinduk, stále otočený zády, zničeho nic do ticha. "Dál si přeješ být jenom člověkem?"
str.176
Já jsem více než spokojená. Celkově triloge Tetování krví je úchvatná fantasy a každý díl se četl skvěle. Autor vytvořil nádherný  a originální svět a pro mě byl Pobočník právě tím nejlepším dílem z trilogie. Byla jsem docela hodně překvapené, když se Rosamunda potkal se samotným Pánem příšer a s Pánem Králíků. Asi 3/4 knihy jsem vyloženě nedýchala, Rosamunda i Evropa toho zažívali strašně moc  a nešlo přestat číst. I když byl Pobočník docela bichle, šel se mnou kamkoliv, jenom abych ji mohla dočíst...

               

Pobočník je napínavý závěr fantasy trilogie ze světa, kde jsou příšery považovány za vrahy a bestie. Statečný Rosamunda, který díl od dílu byl vyspělejší, však dokáže, že tomu tak není a někdy ani Skořičák, Pán příšer není tak bezcitný. Promyšlený a geniálně napsaný příběh, jehož spisovatel vytvořil nádherný svět a opravdu i s detaily. Nenašla jsem nic, co by mi kazilo můj požitek z knihy. Pomalejší a spíše lehčí rozjezd, zajištuje gradující závěr, který nenaštve, ale nechá spousty nezodpovězených otázek. Celkově Pobočníka velice doporučuji a považuji ho za báječné ukončení příběhů z Polokontinentu. 
5/5
Za poskytnutí recenzního výtisku Pobočníka moc děkuji nakladatelství Fragment
Anika Rodriguez 

2 komentářů:

  1. Knížka vypadá zajímavě, vypadá to, že se po ní půjdu podívat :)

    http://ilyfuhull.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři