Erebos [RC]


Fragment.cz
Kniha: Erebos – hra, která tě sleduje
Spisovatel: Ursula Poznanski
Nakladatelství: Fragment
Vazba: brožovaná
Počet stran: 316
Žánr: thriller od 12 let, Sci-fi
Cena u nakl.:


Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?







http://nd06.jxs.cz/424/194/cad6d5a35a_96110216_o2.png


Nick žije v větším městečku a chodí do vcelku nudné školy. Jednoho dne si všimne, že někteří studenti si mezi sebou začnou předávat podivné obálky, ve kterých se zdá něco být. Nebyl by to pomalu dospívající kluk, kdyby okamžitě nechtěl vědět o co jde. Po chvilce dostane i on sám obálku s DVD, na kterém je napsáno jen jedno slovo – Erebos. Zjišťuje, že jde o zcela tajnou hru, která se zdá být chytřejší než si zpočátku myslí. Proč se o hře nikdo nesmí ani zmínit? A kdo je ten tajemný Orloton, kterého mají bojovníci z Vnitřního kruhu zničit? Už je velice blízko, když v tom ho hra za nesplnění úkolu vyřadí ze hry. Musí se pustit do boje na vlastní pěst a doufat, že s vyřeší vše dříve než někdo zemře..
* * *
Erebos mě nepřekvapil, protože jsem od něj čekala knihu na úrovni. Řekla bych, že jsem jí dostala. Matně si vzpomínám na knihu od spisovatele Anderse de la Motte, jehož trilogie má poměrně podobný záměr. Stejně jako v Erebosu se děj motá kolem počítačů (mobilů), které se zdají být až moc chytré a na každém kroku vás sledují, hlídají. Samozřejmě Erebosovi jsem dávala patřičně více nadějí, protože jde o knihu, která je tak trochu určená k mému věku, i když mi už dlouho nebylo dvanáct. 

train2game-news.co
Když jsem začala číst překvapila mě velikost písmenek. Zdáli se tam mrňavé, ale když mi kamarádka řekla, že je to plně normální písmo, musela jsem se s tím srovnat. Jsem zvyklá na trochu větší...
Děj se nám odkrývá ve svou světech najednou. Jak v zemi Erebos, tak v realitě, i když většina knihy se mi zdá, že je napsána ze světa Erebos, řekla bych, že je to tak 1:1. Polovina v Erebosu, polovina v reálu. Ovšem když se Nick opět dostal do Erebosu byla jsem unesená z každého okamžiku, co Sarius, Nickovo virtuální já, zažil. Z počátku jsem k tomuto způsobu psaní byla skeptická, ale pochopila jsem celkem rychle, že je to o hodně napínavější a akčnější, když Poznanski vysvětluje i děj mimo realitu.

Námět vás neskutečně chyte a vy tak budete chtít stále vědět, co se Nickovi či jeho přátelům stane. Spisovatelka hned na na začátku nasadila neobvykle rychlé tempo, které však pochopitelně nevydrželo až do konce, tudíž byli slabší chvilky ke konci druhé třetiny knihy, avšak tam se opět děj trochu vzpřímil a do konce už vydržel napínavý .
Styl jejího psaní je chytlavý, prostý a jednoduchý. Čte se velice rychle a nenechává se zdržovat nad detaily, které by nás leda tak unudili. Vysvětluje vše, ale tak aby se u toho čtenář pořádně zabavil.
GAOgf.jpgPostavy jsou kapitola sama o sobě. Najdou se čtenáři, kteří si je zamilují stejně jako já, ale i tací, kterým se budou zdát možná příliš mladí, hloupý nebo naivní. Osobně jsem si nevyšla vstříc je s jedno postavou z knihy a to s Colinem, na začátku nejlepším přítelem Nicka. Ten kuk ve mně vzbuzoval bouřkový mrak. Neměla jsem ho ráda a ke konci jsem dokonce zjistila, že jsem z něj měla správný pocit. I když mi nevadil věk všech hrdinů, neřekla bych, že je k uvěření, že obyčejný sedmák by tohle všechno dokázal. Řekla bych, že kdyby hrdinům bylo kolem čtrnácti možná by to bylo lepší.. z mého pohledu.
Finále knihy bylo... akční. Autorka si asi řekla, že nás jen tak nudit nenechá a vložila do knihy děj jako z Bonda. Což se na první pohled nezdá jako výhra, ale věřte mi, že to sedělo do sebe. Na posledních stranách se dozvídáme dokonce i to, proč se celý Erebos děl a je to příjemné vysvětlení. Nebýt něho asi bych nestrávila noc v klidu a snažila se přijít na to, proč. Zalíbila se mi hodně provázanost celé knihy. Autorka opravdu věděla co dělá a přesně plánovala všechny detaily tak, aby do sebe zapadali.

"Vstup. Nebo se vrať. Toto je Erebos."
str. 25

Osobně hry nehraji tak často a když, tak si jen zapnu nějakou hledačku. Ovšem nezapomenu na moje první okamžiky ve světě World of Warcraft. Zkrátka hraní nějakých her s pochmurnou grafikou není pro mě. Trochu mě tedy překvapilo, že jsem se stihla tak rychle začíst a téměř jsem odmítala knihu odložit. Jsem velice ráda, že jsem si knihu mohla přečíst a teď mi slavnostně zdobí knihovničku se svou opravdu přesnou obálkou.


Erebos
Goodreads.com
Erebos je výjimečná knihy pojatá ve stylu Hunger Games, i když nic v ní nemá s HG společná. Myslím si, že pokud jste fanouškem HG, mohla by se vám kniha líbit. Její děj se lomí na dvě strany. Jedna dobrodružná, ve které prožíváme všechno spolu s Sariusem, Nickovým herním já, a jedna reálný, kterou prožijeme s Nickem v okolí jeho školy. Kniha má zajímavý námět, který není mnohokrát zpracovaný a tudíž se vám lehce vryje do paměti. Konec knihy mnohé z vás překvapí a dovolila bych si říct, že se najdou tací jako já, kteří byli finálem dojatí.

10/10
Já prostě musím dát hvězdičky, procentem bych to nedokázala vyjádřit. Velkým plusem je to, že nemusím hledat druhý dál, protože jde pouze o jednu knihu. Na jednu stranu je to dobře a na druhou bych si ráda ponořila do Erebose znovu... třeba z jiného pohledu. 

Za recenzní výtisek musím poděkovat nakladatelství Fragment. cz

1 komentářů:

  1. Táto kniha ma dosť láka práve kvôli tomu, že od autorky som nedávno čítala Saeculum a kniha Pět vyzerá takisto velice dobre a chystám sa na ňu. Navyše ako píšeš nemá pokračovanie :D
    Mimochodom máš to tu veľmi pekne "upratané" sem sa určite ešte vrátim :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři