[RC] Habermannův mlýn - Josef Urban

Kniha:  Habermannův mlýn
Spisovatel: Josef Urban
Vydání: Fragment 2016 | 164 stran
Moje hodnocení: 5/5


Otázka sudetských Němců a jejich divokého odsunu po skončení 2.světové války patří k nejkontroverznějším tématům naší novodobé historie. Lidské osudy byly poznamenány všudypřítomnou atmosférou strachu a nedůvěry, nemilosrdná doba rodila zbabělce a zrádce. Jedním z mála lidí, kteří dokázali zůstat nad věcí a nepřikláněli se ani na jednu stranu, byl německý mlynář August Habermann. Dával práci Čechům i Němcům a i po začlenění Sudet do Třetí říše vytvářel pro své zaměstnance ochranný štít a odmítal se plně podvolit nacistické ideologii. Šílená doba ale dostihla i jeho. Z jeho chráněnců se po válce stali samozvaní kati, kterým šlo spíš o Habermannův majetek, než o spravedlnost… Skutečný příběh Augusta Habermanna a jeho rodiny, kterým se autor románu volně inspiroval, posloužil jako předloha pro stejnojmenný film režiséra Juraje Herze.
Důvody, proč jsem si vybrala tuto naposled úzkou knihu, jsou dva. Zaprvé - filmová adaptace byla naprosto skvělá a za druhé - číst podobné téma knih mě baví. 

Příběh se odehrává v přátelské vesnici, kde vedle sebe dlouho žili Češi a Němci. Mezi nimi je i rodina mlynáře Augusta Habermanna, která vždy pomáhala rovnostranně a bez ohledu na rasu. Válka  se pomalu chýlí ke konci a němečtí vojáci si najdou útočiště právě u mlýna i přes nesouhlas Augusta. Mezitím gestapo popraví několik desítek českých mužů. Z východu jsou jednotky Rusů a i přesto, že by měl Habermann i s rodinou utéct, neudělají to. Zastaví se hněv přemotivovaných Čechů před dobrákem Habermannem? 
Mlynář August Habermann je typickou kladnou postavou s rozumným chováním. Vždy nějak dokáže vyvodit, co se bude dít a k čemu se chýlí. Pro manželku i děti je oporou a jako Němec má neutrální vztahy i s Německou říší. Ve vesnici si ho váží pro jeho spravedlivou krev. 
Myslím si, že celovečerní film se stejným názvem většině z vás nebude cizí. Na necelých dvoustech stránkách vás strhne čtivý a jednoduchý styl psaní autora. 
Abych pravdu řekla, když jsem se dozvěděla, že de chystá taková kniha, myslela jsem si, že poté půjde o nějakou bichli, protože film je dost obsáhlý. Realita byla jinde. Opravdu jde o uzlu moku knížečku, která se přečte  během pár hodin. 
Jak se ukáže v epilogu, člověk si myslí, že největší vrazi byli Němci, ale po přečtení tohoto příběhu a mnohých dalších, si musí uvědomit, že ne zabíjeli Němci nebo Češi, zabíjeli oba národy a o nějaké míře činů se nedá mluvit.
Byli zavražděni neprávem. Jen viníci jsou jiní, nejsou to ani Češi, ani Němci, jsou to konkrétní lidé - zločinci.
str.184
Nebudu však lhát, čekala jsem trochu něco jiného. Osobně raději čtu knihy, které jsou detailněji napsané. Autor to vzal hodně po lopatě a vcelku dost věcí by se mohlo ještě více rozepsat. Každopádně vidím to jako osobitý styl autora. Kdyby mě to nebavilo, patrně bych jenom těch necelých 200 stran četla týdny.


Nejde o žádné násilné dílo a přitom svým způsobem vystihuje tu dobu a připomíná tak, co se dělo a co se nesmí opakovat.  Přestože jsem knihu četla až po filmu, jsem mile překvapená, jak mě bavila. Četla se naprosto lehce a díky krátkým kapitolám, utíkala jako voda. 
Rozhodne se kniha musí dostat do vícero rukou, protože někteří žiji s tím, že pravé Němci konali ty největší zvěrstva. Nesmíme hledat chybu v národech, ale v jedincích. 
Kniha Habermannův mlýn mi rozhodne něco přinesla, sice není tak rozsáhlá a do podrobností napsaná jako film, ale zanechá v čtenáři stopu. U některých knih je škoda, že jsou krátké - tohle je jedna z nich. 
5/5
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.cz

3 komentářů:

  1. Až teď jsem zjistila, že existuje i kniha (ano, velmi se stydím). Film mě naprosto uchvátil, takže jakmile se mi naskytne možnost si knihu koupit mám to v plánu. :)
    Moc pěkná recenze. :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sama jsem to do nedávna netušila! :D Myslím si, že to nebude zbytečná investice.. :) Mockrát děkuji, jsem ráda, že se líbí. :)

      Vymazat
  2. Docela hukot, že? I když z této doby radši sleduji filmy...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři