Nejčastější mýty o zdravé stravě | Healthy lifestyle

Už je to nějakou dobu, co se zajímám o zdravý životní styl se vším všudy. Na Asku jsem několik měsíců vedla "poradnu" pro ty, co chtějí zhubnout či nabrat, a vzpomínám si na několik lží a mýtů, se kterými mi psali, zda je to pravda. Rozhodla jsem se těch pět nejčastějších napsat a vyjádřit se k nim, jak to tedy je. Věřte mi, že jsem se snažila nerozepisovat, protože v tomhle tématu mám hodně, co říct, ale to bych nechala zase na jindy. Jaké jsou tedy nejčastější mýty při zdravém životním stylu?  
 ________________________________________________________________

1. Nízkokalorická jídla jsou zdravá jídla

Tak to je lež, která mě rozpaluje snad nejvíce. Upřímně netuším, jaký chytrák na ni přišel, protože to vůbec není pravda, ba naopak! Vezměte si příklad z rýžového chlebíčku; je nízkokalorický a radil se všem, kdo chtěli zhubnout, ale pravda je taková, že je to nezdravé! Kdybychom se řídili touto lží, ovesná kaše by se mohla podávat v McDonaldu, protože má daleko více kalorií. Zkrátka ne všechno, co má málo kalorií, je zdravé ... a o to nám přeci jde. Navíc, v tomto životním stylu, nikdy nikoho nezajímaly kalorie! Nebudu plnit tělo nízkokalorickými hnusy jenom proto, že chci zhubnout. Raději si dejte porci ovesné kaše s ovocem, ta je zdravá a přitom má docela vysoké hodnoty v energetické tabulce.

2. Vynechám tuky a zhubnu

Další blbost, co si musela vymyslet anorektička. Tak trochu souvisí i s prvním bodem. A popravdě je to častá chyba těch, co chtějí zredukovat váhu. Odepírají si 30% sýry, polotučné mléko a spousty dalších věci a jí jenom ty light výrobky, které mají ke zdravým hodně daleko. I tuky jsou totiž při hubnutí potřeba, jsou potřeba i u nabíraní či tvarování..prostě pořád a když je tomu tělu nedáte, může napsat přesný opak. Pak si stačí dám pár kousků čokolády a šup - kilo je nahoře... Určitě jste už slyšeli třeba od prarodičů, že nejzdravější jsou plnotučné výrobky. Oni svým způsobem měli pravdu, ale bohužel přiznejme si, že v těch dobách bylo naše plnotučné mléko jejich polotučným. Ani v redukci váhy se nebojte sáhnout po tučné mozzarelle, sýrech nad 45% a nebo plnotučném mléku, které je mnohem chutnější než nějaké odtučněné.

3. Čím více cvičím, tím více zhubnu.

Taky docela častá chyba začátečníků. Dřou od rána do večera, potí se, ale váha jednou klesne a pak už se nehne. Klasický případ, no. Opět tu funguje zákon schválnosti a dejme tomu zvyknete si cvičit dvě hodiny denně. A co pak?! Zvyknete si na to, budete jíst méně, než byste s tímto výdejem měli, a pak nastane typický jojo efekt, když chvíli necháte tělo bez této zátěže. Ne! Stačí cvičit 5x do týdně 30 minut a uvidíte, že váha půjde bezpečně dolů bez toho, aby se pak vrátila, když zůstaneme delší dobu bez té zátěže. 

4. Pečivo je tabu

Není to tak úplně pravda. Ne, po pečivu se netloustne a ani ne po bílým. Spíše jde o to, že se tloustne z toho, že vás bílé pečivo nezasytí a vy si jdete za chvíli pro další. Tím spořádáte mnohem více, než byste chtěli a než byste potřebovali. I pečivo je důležité, ale je vhodné jeho množství trochu hlídat. Já se řídím tím, že před den nesním více než dva plátky celozrnného chleba či čehokoliv, co je celozrnné. Pak už je to zbytečně moc sacharidů na můj věk a váhu (připočítávám do toho i sacharidy z jiných chodů.) Snažte se tedy hlídat si množství, dodávat tělu i tuky a bílkoviny a uvidíte, že nějaký kus chleba vás neublíží. 

5.  Po šesté se nejí!

Ale ano, jí! Přiznám se, že já po šesté taky nejím, ale z důvodu, že chodím spát hodně brzo a už v devět se mi zavírají oči. Všechno se odvíjí od toho, kdy VY chodíte spát! Do postele byste neměli jít najezený, ale ani ne hladový...Nejlepší je mít večeři dvě hodinky před ulehnutím do postele. Chodíte spát v deset, dejte si večeři v osm... Když jdete najezeni, je to zbytečná energie, kterou do postele nepotřebujete. Když jdete hladový, ráno sníte mnohem více než potřebujete a v několika možnostech ani neusnete...



Instagram | Facebook | Ask
Anika Rodriguez 

2 komentářů:

  1. Jsem ráda, že se líbí a určitě se můžeš těšit i na další na toto téma. :)

    OdpovědětVymazat
  2. no, s týmto bojujem každý deň. čo je zdravé čo nezdravé, to pečivo máta z každej strany, jedna kamarátka sa ho vzdala a schudla 10 kilo, ďalšia atd atd. Ja som si povedala, že sa nebudem obmedzovať a niekde som čítala (Bricháč Tom? nie som si istá), že je dôležité nepocítiť hlad. To znamená jesť častejšie než 3krát denne aby telo bolo zdravo nasýtené, pretože akonáhle zostane hladné, začne si ukladať zásoby. Tak na toto si zatiaľ zvykám, keďže môj stravovací štýl nestojí ani za hovno. Ale super, súhlasím s tebou úplne vo všetkom čo píšeš! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři