Nalezenec [RC]


Kniha: Nalezenec
Spisovatel: D. M. Cornish
Nakladatelství: Fragment
Vazba: paperback
Počet stran:
Série: Tetováni krví

Polokontinent – země plná nebezpečí, nástrah, krvelačných příšer a drsných bojovníků, kteří jim musí čelit. Stane se jedním z nich i chlapec s dívčím jménem Rosamunda?

Nalezenec vyrůstající v útulku je díky svému jménu terčem posměchu svých vrstevníků. Sní o tom, že se stane námořníkem, ale je vybrán pro úplně jiné povolání. Má se stát císařským lampářem. Vydává se na dobrodružnou cestu do Železné bašty, lampářské pevnosti, kde má podstoupit výcvik. Během putování divokou krajinou poznává Evropu, věhlasnou fulgarku, která právě v souboji s nebezpečnými netvory ztratila svého pomocníka. Stane se Rosamunda jejím pobočníkem, nebo se přece jen rozhodne vydat na dráhu lampáře? Jaká bude jeho volba?

Začtěte se do 1. dílu strhující trilogie plné akce, napětí a nečekaných zápletek, která uchvátila čtenáře po celém světě. Do detailů propracovaný fantasy svět vás ohromí, uhrane, okouzlí…

http://nd06.jxs.cz/424/194/cad6d5a35a_96110216_o2.png


Rosamunda, mladý a nadějný chlapec vyrůstá v útulku Madame Opery. Sní o tom, jak se vydá na cestu budoucího lampáře, který má za úkol rozsvicovat a udržovat lampy na opuštených, ale i dobře obydlených cestách. Nezbyde mu tedy nic jiného než se vydat na dobrodružství, jehož cílem Železná bašta - velké sídlo všech císařských lampářů. Ovšem cestu mu zpočátku ztěží podivná žena, která je věhlasnou fulgarkou - člověk, který se zabývá zabíjení moster- Evropou. Rosamunda má na výběr. Může jít dál a stát se císařským lampářem, nebo může zůstat s Evropou a stát se jejím pobočníkem. To by znamenalo vést velice podivný život téměř v opuštění, zabíjet a nikdy se nebavit.. rozhodnutí se zdá být tak těžké.



Celkem dlouhá věta na překrásné obálce této knihy mě uhranulo už v prvím momentě. Jedna jediná věta mě dokáza přesvědčit, abych dala tomuto novému Tolkienovi šanci a vyzkoušela tak jeho knihy. A jak to bývá - knihou jsem naprosto unešena! Grafický vzhled se hodně změnil od prvního vydání a myslím, že jen k lepšímu. Nemám na obálku, co říct. Povedla se!
Rozhodně to není jen kvůli působivé obálce, která vypadá opravdu geniálně, ale je to hlavně  kvůli příběhu, který Nalezenec v sobě má. Hlavní hrdina knihy vyrůstá ve zvláštní zemi jménem Polokontinent, která není obývána jenom lidmi, ale je obývána i příšerama. Čtenáři by se zdálo, že se nám na světě ocitnul nový autor knih podobných slavnému Hobitovi nebo Eragonovi. D. M. Cornish dal vzniknout opravdu dobrému a přesvěčivému fantasy světu!


Už z prvních listů vám  bude zřejmé, že ji jen tak neodložíte, protože děj se hnal dopředu jako hurikán. Při čtení prvních částí budete napnutí, začtení a bude se vám zdát, že čas utíká nehorázně rychle.A to je dobře!
Velké plus dávám autorovi za naprosto dokonalé popisy měst, krajiny a lidí. Krajina a pozadí, ve kterém se příběh odehrává, je naprosto promyšlený a nenajdete v něm menší chybičku. Cornish dokázal popsat všecičko, co by se jinak stalo záhadným a lámat by se s tím musela naše fantazii. Povolaní, města, obyčejné lidi, ale i zcela nové jména příšer dokázal pojmenovat s rozumem a tak se nestane, že si budete lámat hlavu nad divně zváženým názvem města nebo postavy.
Jediné, co dokážu Nalezenci trochu vytknout, je příliš dětinské uvažování nad jasnými věcmi. Chápu, že Rosamunda není bůhví jak zkušený muž, ale přemýšlet a chovat se trochu na jeho úroveň by mu jen prospělo. Proto vás nepřekvapím, když řeknu, že bych knihu dala do ruky čtenáře mladšího než 15 let. Starší kategorie by si z knihy asi nic neodnesly.

***

Jestli jste zvyklý číst krvavé fantasy, kde často sekají hlavy, rozhodně to od Nalezence nečekejte. Spisovatel si dal opravdu záležet, aby se těmto krutým činům vyvaroval a bohužel tím mu vzal akci.
Opravdu si nemyslím, že by se kniha mohla někdy rovnat Hobitovi nebo Eragonovi, ale i Cornish vytvořil zajímavý svět s obludama a s dokonalými názvy.
Nalezence vidím jako dobrý rozjezd do snad dobrých knih, z kterých si budeme na druhý díl počkat asi měsíc a na ten finální až do září.


"C.M.Cornish stvořil nový a naprosto přesvědčivý fantasy svět. Stejně jako před ním J. R. R. Tolkien nebo Robert Jordan."



Nalezenec je vynikající fantasy, se kterou nemáte sebemenší šanci se nudit. Bahňáci, vrtouni a jiné příšery dali do knihy něco, co dali skřeti do Hobita. Kniha je doprovázena hezkými ilustracemi od samotného autora. Napínavé, i když bez nějakých větších krvavých scén a akce. Kniha vás pohltí do jiného světa a nebude chtít pustit zpět, což dokazuje její čtivots. Ideální pro oddychové čtenáře a nenáročné.Rozhodně se jeví jako začátek dobré série. Nemusím se tajit, že se budu pídit i po dalších dílech...
95%
post signature


2 komentářů:

  1. Teď jsi mě navnadila! :) O knize jsem ještě neslyšela, ale určitě si ji v budoucnu přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je velice dobrá! Rozhodně se tím ned nic zkazit.. :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a nezapomeňte mi tam hodin i link na váš blog, ať se též zabavím :3

Používá technologii služby Blogger.
 

Instagram

Spolupracuji

GbVxn.jpg

V zájmu spolupráce mě najdete na e-mailu:

AnikaRodriguez@seznam.cz

Pravidelní čtenáři